Grubješićeva: Odbijanje sporazuma bilo bi loše

Posle osme runde

Grubješićeva: Odbijanje sporazuma bilo bi loše

Politika -
Odbijanje sporazuma značilo još jedno okretanje leđa budućnosti i na duži rok bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo vrlo teško podneli

BEOGRAD - Potpredsednica vlade Suzana Grubješić, povodom aktuelne rasprave o sporazumu s Prištinom, kaže da bi odbijanje za Srbiju bilo loše i to na duži period.

"URS smatra da bi odbijanje sporazuma značilo još jedno okretanje leđa budućnosti i na duži rok bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo vrlo teško podneli", rekla je Grubješić dodajući da svako ko misli da je uskraćivanje datuma jedina posledica odbijanja sporazuma sa Prištinom ne poznaje ni spoljnu politiku ni međunarodne odnose.

"Srbiji bi na duži rok bila zatvorena perspektiva članstva, a dovoljno je samo pogledati kakva nam je ekonomsko-socijalna situacija, pa zaključiti koje su posledice prekida integracija", rekla je Grubješić.

Upitana kako bi zaustavljanje evrointegracija uticalo na već poljuljano poverenje građana u EU, ona je navela da Srbija istorijski, geografski, ekonomski i kulturno pripada Evropi, te da je potrebno da ta pripadnost postane i institucionalna.

Podsetila je da to predviđa i prva tačka koalicionog sporazuma stranaka koje čine vladu, a to je ubrzanje evropskih integracija.

Grubješićeva navodi da je i dalje naš napredak u evropskim integracijama uslovljen isključivo dogovorom s Prištinom i objašnjava da u Briselu među članovima delegacije Beograda nije bilo nikakvih nesuglasica, već je naprotiv zajednički konstatovano da je ponuđeni predlog sporazuma daleko ispod očekivanog i traženog.

"Napredak u evropskim integracijama, dobijanje datuma i otpočinjanje pregovora o članstvu isključivo zavisi od dogovora s Prištinom i to smo nebrojeno puta ponovili. Taj uslov nije od juče, već još od decembarskih zaključaka Evropskog saveta iz 2011. godine, koji su prepisani i ponovljeni i u zaključima iz 2012", kazala je Grubješićeva.

Ona smatra i da bi o ponuđenom rešenju do utorka kada ističe rok za odgovor Briselu, trebalo da se izjasne sve parlamentarne stranke, ali kaže da će odluku doneti državni vrh.

O mogućnosti da do tada Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, ponudi Beogradu donekle modifikovane elemente sporazuma, Grubješić kaže da EU jednostavno ne bi smela da bude pasivna u ovom trenutku, jer je u pitanju i njen kredibilitet.

"Nepostizanje sporazuma bio bi neuspeh evropske spoljne politike i ne verujem da su spremni na takav ishod", kazala je Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja