ZAVRŠEN SASTANAK: Nikolića, Dačića i Vučića sa patrijarhom Irinejom
Foto: RTS

ZAVRŠEN SASTANAK: Nikolića, Dačića i Vučića sa patrijarhom Irinejom

Politika -
Sastanak se održava uoči fomulisanja odgovora Beograda visokoj predstavnici EU i posrednici u dijalogu sa Prištinom Ketrin Ešton

BEOGRAD - U 16.40 časova završen je sastanak predsednika Nikolića i potpredsednika Vlade Vučića sa patrijarhom Irinejom. Sastanku, koji je počeo oko 15 časova, prisustvovao je i premijer Ivica Dačić, ali je on oko 16 časova napustio zgradu Patrijaršije zbog ranije najavljenog razgovora sa potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić stigli su nešto posle 15 časova u Patrijaršiju na sastanak sa partijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Sastanak se održava uoči fomulisanja odgovora Beograda visokoj predstavnici EU i posrednici u dijalogu sa Prištinom Ketrin Ešton.

Patrijarh Irinej apelovao je u subotu, u ime SPC, na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda niti proda Kosovo i Metohiju".

Irinej bački:Crkva ne pretenduje da se bavi politikom

Portparol SPC vladika bački Irinej izjavio je, posle završetka sastanka s državnim vrhom, da crkva ne pretenduje da donosi odluke umesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali da ima i neotuđivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

On je kao nedobronamerne i neprimerene odbacio sve insinuacije da crkva želi da se bavi politikom i dodao da je na sastanku prenet stav Sinoda SPC i patrijarha o, kako je rekao, ultimatumu Zapada, odnosno Brisela i Vašingtona.

"Nadamo se i verujemo i Bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savesti i odogovrnosti i osećanja za potrebe opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je je Irinej bački.

On nije želeo da komentariše izjavu premijera Ivice Dačića i njegov odgovor na pismo Sinoda SPC i patrijarha, rekavši da nije ni upoznat sa njim, pa da s toga ne može da govori o stvarima koje ne zna.

http://www.youtube.com/watch?v=uLmHSRsTrbo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track