PIROT: Tka ćilime sa likom svetaca

Ikonotkanje

PIROT: Tka ćilime sa likom svetaca

Srbija -
Vredna i talentovana Piroćanka Danijela Petković (46) spojila je izradu pirotskog ćilima sa izradom ikona tako što na tkačkom razboju tka likove svetaca

PIROT - Vredna i talentovana Piroćanka Danijela Petković (46) uspela je da spoji izradu pirotskog ćilima sa izradom ikona tako što na tkačkom razboju tka likove svetaca.

Tehniku ikonotkanja Danijela je dovela do savršenstva i, prema njenim rečima, ona je jedina u Srbiji koja se bavi ovom izuzetno teškom tehnikom koja podrazumeva odlično poznavanje tkanja ćilima, ali i slikanje.

Tkanje je od malena naučila od majke, a kasnije je uspešno počela da se bavi i slikanjem, pa je pre nekoliko godina došla na ideju da spoji ova dva umetnička zanata u jedinstvenu, veoma zahtevnu, veštinu koju naziva ikonotkanjem.

"Ikonotkanje je izuzetno teško, mnogo teže od tkanja klasičnih pirotskog ćilima. Kod ćilima vi pravite šare koje su opšte poznate, dok je tkanje lika svetaca veoma zahtevno", kaže Danijela.

Ilustrujući težinu ovog posla, Danijela kaže da jedna iskusna tkalja za mesec dana može da izatka najviše dva kvadratna metra pirotskog ćilima pod uslovom da svakodnevno radi, dok je za mesec dana moguće izatkati najviše jedan kvadratni metar ćilima sa ikonom.

Objašnjavajući tehniku kojom radi, Danijela je ispričala da likove svetaca prvo skicira na papiru, pa tek onda prenosi na razboj.

"Najviše radim Belog Anđela, zatim Svetu Petku, Isusa Hrista, ali i druge svece", rekla je ona.Njene radove je, kaže, do sada imala prilike da vidi publika širom sveta s obzirom na to da je, kako kaže, izlagala u Holandiji, SAD, Francuskoj i drugim zemljama.

Danijelini proizvodi su veoma traženi iako im je cena veoma visoka.

Ona tvrdi da se u Srbiji osim nje više niko ne bavi sličnim poslom. Kaže da fizički ne može da postigne više od onoga što proizvodi - jedan kvadratni metar za mesec dana.

"Ljudi ne pitaju za cenu, ali jednostavno zbog veoma mukotrpnog i sporog tkanja ikona na ćilimu ni izdaleka ne mogu da odgovorim svima zainteresovanima koji žele da svoje prostorije ukrase ovim jedinstvenim ćilimima", kazala je Danijela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track