Dačić: Ne prihvatamo sporazum, hoćemo nastavak dijaloga
Foto: Dado Djilas

Kosovska kriza prelomni dani za Srbiju/Premijer saopštio Eštonovoj

Dačić: Ne prihvatamo sporazum, hoćemo nastavak dijaloga

Politika -
Ne možemo da prihvatimo predložene principe jer ne garantuju bezbednost, opstanak i zaštitu prava Srba na Kosovu, rekao je Ivica Dačić

BEOGRAD - Odgovor poslat u Brisel.Vlada Srbije jednoglasno je juče odbila ponuđeno rešenje za Kosovo i Metohiju i predložila hitan nastavak dijaloga sa Prištinom uz posredovanje Ev­ropske unije. Ovim rečima juče je premijer Ivica Dačić na sednici Vlade, koja je bila otvorena za medije, saopštio odluku države.- Vlada Srbije ne može da prihvati predložene principe koji su u Briselu usmeno predočeni pregovaračkom timu Beograda jer ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Dogovor zasnovan na ponuđenim principima nije sprovodiv i njegovo prihvatanje ne bi dovelo do konačnog i održivog rešenja i prevazilaženja trenutnog stanja na Kosovu - rekao je premijer, koga je Vlada ovlastila da Evropsku uniju obavesti o Zaključku o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, uz posredovanje EU.U zaključku se navodi da se potvrđuje opredeljenost da se mirnim putem, kroz dijalog, dođe do održivog rešenja koje će predstavljati čvrstu osnovu za izgradnju trajnog mira i bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu.- Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada je pokazala iskrenu rešenost za postizanje sveobuhvatnog dogovora - navodi se u zaključku Vlade koji je pročitao Dačić.Pre sednice Vlade vicepremijer Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i premijer Dačić bili su na sastanku kod patrijarha Irineja.

Ketrin Ešton: Verujem u dogovorVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost kaže da joj je žao što je Beograd odbio sporazum s Prištinom, ali da se nada da će obe strane učiniti dodatne napore da se dogovor postigne, zarad budućnosti građana Srbije i Kosova.- Odajem priznanje dvojici premijera i njihovim timovima na napornom radu. Posle nekoliko rundi diskusije, verujem da su svi elementi potrebni za sporazum o severnom Kosovu na stolu. Ovo mora biti sporazum između dve strane, i EU ga ne može nametnuti - rekla je Eštonova i dodala:- Verujem u svetlu budućnost Srbije i Kosova i znam da je ovaj proces, ma koliko težak bio, otvorio mogućnost - posebno na severu Kosova - za bolji život ljudi. Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da za sobom ostave prošlost i da se upute u budućnost. Nadam se da ću voditi diskusiju u EU u sledećih nekoliko dana, podržavajući pravi korak napred koji će i Srbija i Kosovo napraviti ka svojoj evropskoj budućnosti.U Briselu se nakon odluke Vlade Srbije da ne prihvati dogovor sa Prištinom i zatraži nastavak dijaloga očekuju konkretniji predlozi Beograda u vezi sa procesom normalizacije odnosa sa Kosovom, rekao je novinarima evropski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

I Priština za pregovoreVlasti u Prištini saopštile su da su razočarane jer su vlasti u Beogradu odbile predlog o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.- Vlada Kosova i dalje veruje da je dijalog jedino rešenje i ostaje posvećena ovom procesu - piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track