Dačić smekšao Francuze
Foto: Nebojsa Mandic

Kosovski pregovori

Dačić smekšao Francuze

Politika -
Državni vrh pokrenuo diplomatsku ofanzivu na članice EU kako bi postigli prihvatljiv sporazum sa Prištinom i kako bi Srbija ipak dobila datum početka pregovora s Briselom

BEOGRAD - Tragaju za rešenjem.Premijer Srbije Ivica Dačić u više kontakata i tokom nedavne posete Parizu uspeo je da smekša stav Francuza o pregovorima o Kosovu, saznaje Kurir od izvora iz vrha Vlade.- Dačić će u Brisel otputovati kada se dogovor postigne, i to na potpisivanje sporazuma. Francuska sada smatra da Srbiji treba izaći u susret, ali s druge strane, Nemačka i dalje ne popušta. Nadamo se da će u narednih nekoliko dana do dogovora ipak doći - navodi izvor Kurira. Premijer Dačić je potvrdio da za sada neće biti nastavka pregovora jer još nije postignut prihvatljiv sporazum.- Želimo održivo rešenje, ali ne po svaku cenu. Tražimo poboljšanje dogovora u ključnim oblastima i o tome ćemo razgovarati narednih dana. Zaslužili smo datum čak i ako se ne postigne sporazum s Prištinom - rekao je Dačić. Na pitanje da li će ići na novu rundu pregovora, odgovorio je:- Kako trenutno stoje stvari - ne, jer nismo došli do trenutka kada treba da nastavimo razgovore. U Brisel bi se išlo ili na nastavak razgovora ili na potpisivanje sporazuma, da li će se to desiti to je teško reći u ovom trenutku - rekao je Dačić i dodao da 16. april, kada Ketrin Ešton podnosi izveštaj Evropskoj komisiji, nije dan D za evropske integracije Srbije.- Niti je dan D, niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april - rekao je Dačić.

Tači: Postoji šansa za sporazumPremijer Kosova Hašim Tači rekao je da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova još moguće.- Mogućnost postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije postoji. Srbija je želela dramatizaciju, što je uradila u Beogradu, ali i tokom zajedničkog sastanka s Ketrin Ešton. Mislim da je sada vreme da krenemo napred - rekao je Tači.

Filip Riker: Prihvatite predlog Brisela o KosovuFilip Riker, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, pozvao je vlasti u Srbiji da prihvate predlog Brisela o normalizaciji odnosa s Kosovom i nastave dijalog s Prištinom da bi dobile datum za početak pregovora s EU.

Intenzivni kontakti Dačić-Ešton-TačiEU još iza kulisa posreduje između Beograda i Prištine, u nadi da će obezbediti sporazum o Kosovu pre 22. aprila, piše BIRN, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz Brisela.- Ketrin Ešton još posreduje između Beograda i Prištine, navodeći dve strane da postignu dogovor pre ključnog sastanka Evropskog saveta 22. aprila. Na stalnoj je telefonskoj vezi sa premijerom Srbije i Kosova, pokušava da ubedi obe strane da postignu kompromis - rekao je evropski diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track