Telohraniteljka u EP: Izabrana zbog antisrpskih izjava!

Ruža Tomašić

Telohraniteljka u EP: Izabrana zbog antisrpskih izjava!

Politika -
Ošamarila hrvatskog poslanika, a 2006. se javno zalagala da se Branimir Glavaš ne procesuira za ratne zločine...

ZAGREB - Među poslanicima koji će Hrvatsku zastupati u Evropskom parlamentu je i Ruža Tomašić, koja se "proslavila" nedavnom nacionalističkom izjavom da je ta zemlja samo za Hrvate, a da su “ostali samo gosti”. Tomašić, koja je zastupnica Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, aktivirala se u politici početkom ovog veka u Skupštini Dubrovačko neretvanske županije.

Tomašićeva se zalaže za antifašizam, ali nije znala kako da se odnosi prema Jasenovačkim žrtvama, pa je 2006. izjavila: "Mi znamo da Jasenovac nije bio radni logor. Mi podržavamo antifašizam, ali ne možete ga hvaliti u oblake, a zanemariti sve zločine počinjene u ime antifašizma".

Ipak, navodi Index.hr, do ove izborne pobede su je dovele izjave o "gostima Hrvatske", pa do "srpskog pitanja". "U Hrvatskoj ih je pet posto, a u vladi 30 posto. To je znak da im nije baš tako teško", kazala je Tomašić pre mesec dana govoreći o Srbima u Hrvatskoj, navodeći kako "domovinski rat nije gotov".

Predsednika SNV-a Milorada Pupovca je više puta optužila da se ponaša kao zastupnik u srpskom parlamentu, a Srbe da snose odgovornost za rat, tvrdeći da svako mora da plati za svoje grehe. Zagrebački portal podseća na Tomašićevu iz vremena kada je bila telohraniteljka nekadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Ona je, kako se navodi, tada rekla da joj je žao što Antu Markovića i nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stipu Mesića nije pogodila granata tokom napada na Banske dvore.

Tu svoju skandaloznu izjavu posle je ispravila rekavši kako je mislila samo na Markovića, koji je bio poslednji premijer nekadašnje SFRJ."Visoka sam i jaka, pa kada se rukujem s ljudima, oni odmah shvate da nisam tradicionalna osoba", objašnjavala je Tomašić koja se hvalila svojom fizičkom snagom pa je u razgovoru za Nacional 2003. godine izjavila kako je u Kanadi kao “policajka pretukla četvoricu muškaraca”. Podseća se i na njenu tuču u Saboru kada joj je prišao jedan od kolega ponudivši joj "nisku i degutantnu seksualnu ponudu".

Tomašić ga je ošamarila, a mediji su pisali kako je reč o zastupniku HSS-a koji je rekao i da "Tomašić ima tako dobre noge da bi ih stavio oko svog vrata". Godine 2006. Tomašić se na HTV-u javno zalagala da se Branimir Glavaš ne procesuira za ratne zločine."Ako Šeks i Glavaš imaju nekih nesuglasica, neka to reše međusobno, a ne na račun Hrvatske. Ne može se suditi Glavašu dok svi četnički zločini nisu osuđeni", rekla je tada Tomašić u emisiji Piramida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track