Svesrpski sabor u Mitrovici: Ne prihvatamo briselski sporazum!

Svesrpski sabor u Mitrovici: Ne prihvatamo briselski sporazum!

Politika -
Odluku o održavanju ovog mitinga doneli su odbornici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova na sastanku u Zvečanu

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi sa severa Kosova poručili su sa današnjeg protesta u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum.Na protestu pod nazivom "Sever Kosova I Metohije ostaje u Srbiji" zatraženo je takođe da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je "vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

Podsetimo, odluku o održavanju ovog, kako su ga organizatori nazvali, "svesrpskog sabora", doneli su odbornici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova na sastanku u Zvečanu.

Najavljeno je da će građani na mitingu aklamacijom odbaciti sve tačke sporazuma koji su u petak u Briselu parafirali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kako kažu politički predstavnici Srba sa severa Kosova, tim sporazumom se "indirektno priznaje nezavisnost Kosova", a kosovskim Srbima ne garantuje opstanak u državi Srbiji. Najavljena je i mogućnost da na skupu bude donesena i odluka o formiranju Skupštine srpskog naroda sa severa Kosova kojoj bi mogle da se priključe i ostale srpske sredine na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track