TEHNIČKA GREŠKA: Stotine sudija ispod crte

Pravosuđe

TEHNIČKA GREŠKA: Stotine sudija ispod crte

Društvo -
Nekoliko neizabranih sudija podnelo je,još sredinom 2010. godine, Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal krivične prijave protiv celog saziva VSS

BEOGRAD - Da Ustavni sud nije skoro jednoglasno zaključio da je Vrhovni sud Srbije radio mimo Ustava i zakona prilikom opšteg reizbora sudija, stotine neizabranih delilaca pravde i danas bi bile ispod crte zbog "tehničke greške", tvrde bivši predstavnici Ministarstva pravde.Naime, nekoliko neizabranih sudija podnelo je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, još sredinom 2010. godine, krivične prijave protiv celog saziva VSS na čelu sa Natom Mesarović, Snežanom Malović i Boškom Ristićem kao članovima po položaju, tereteći ih da su koristili lažne podatke o ispunjenosti normi sudija i pored toga što su imali izveštaje iz njihovih matičnih sudova.

Tužilaštvo je tražilo da VSS i Ministarstvo pravde odgovore ko je sačinjavao podatke o ispunjenoj normi sudija i kako se izračunavalo da li je neki sudija ispunio svoju normu. Mesarovićeva je odgovorila da je VSS koristio podatke Ministarstva pravde koji su im dostavljeni pre konstituisanja VSS. Kabinet Malovićeve trebalo je da odgovori još i na pitanje koji su podaci dostavljani VSS kao validni - oni čiji je autor Ministarstvo ili nadležne službe u sudovima u kojima su sudije sudile.Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu Gordana Pualić obaveštava Tužilaštvo da je “moguće da je zbog brzine i velikog broja unetih podataka bilo moguće učiniti tehničku grešku... koja bi u kontroli podataka od strane zaposlenih mogla biti otklonjena”.

Kao primer za to dostavila je rezultate sudije Svetlane Ilić iz Ćuprije, u čijem je slučaju daktilo biro napravio jednu grešku na njenu štetu, a drugu u njenu korist. Pored toga, Pualićeva priznaje i da je Ministarstvo računalo normu na bazi jedanaest meseci rada sudije, dok su je sudovi izračunavali na bazi broja radnih dana koje je ostvario svaki sudija pojedinačno (kako je propisano Sudskim poslovnikom, prim. aut). “Tehnička greška” u daktilo birou ministarstva dogodila se i sudiji Nataliji Bobot, kod koje je 403,5 odsto ispunjenosti norme “zamenjeno” sa 74 odsto.Međutim, još nije jasno kako je Ministarstvo tvrdilo da je ona radila u odeljenju za maloletnike u vreme kada je bila na bolovanju. “Tehnička greška” dogodila se i sudiji Tatjani Petrović iz Beograda, koja je prvi put videla šta je tužilaštvo uradilo po njenoj prijavi tek ovog februara, iako je presavila tabak još sredinom 2010. godine. Međutim, u Ustaničkoj ulici su je tri puta obavestili da je informacije koje je tražila dobila još u decembru 2011. godine. Znajući da to nije tačno, Petrovićeva se obratila Višem sudu u Beogradu sa molbom da “provere” da li je u decembru 2011. uopšte ulazila u Specijalni sud.

Dobila je jasan odgovor: “Proverom kroz evidenciju koju vodi pravosudna straža posebnih odeljenja Višeg suda utvrđeno je da u decembru mesecu 2011. godine niste dolazili u sudsku zgradu Višeg suda u Ustaničkoj ulici.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track