Nikolić: Srbija želi da pomogne a ne da odmogne BiH!
Foto: Tanjug

Zvanična poseta

Nikolić: Srbija želi da pomogne a ne da odmogne BiH!

Politika -
Predsednik Srbije i članovi Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović složili su se da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumevanja, i da dve države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav NIkolić i članovi Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović složili su se danas da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumevanja, da dve države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. veka ne smeju više nikada da se ponove.

Predsednik Srbije je rekao da je osnova današnjih razgovora bila dalja saradnja BiH i Srbije i da dodao da očekuje da će dve zemlje u budućnosti biti još čvršće vezane nego što su bile do sada.

"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba i ako postoji potreba pružiće pomoć. Ali mi bismo želeli da dva entiteta sami rešavaju svoje probleme i da sarađuju", rekao je Nkolić nakon razgovora sa Radmanovićem i Izetbegovićem.

Tomislav Nikolić na sastanku sa Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem, foto Tanjug
Tomislav Nikolić na sastanku sa Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem, foto Tanjug

Konstatujući da, nažalost, treći član, hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH Željko Komšić nije došao i izrazivši nadu da će taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena, Nikolić je rekao da se više ne otkazuje nijedan sastanak između BiH i Srbije.

On je najavio da će uskoro posetiti BiH kao i da će uskoro biti održana trilaterala u Turskoj i dodao da su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije koji obično znaju kakve građevisnke radove mogu zemlje na ovom prostoru da izvedu"

"Srbija ne može sama. Obratiće se i BiH i Hrvatskoj i druima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog ko naređuje ili tutoriše već nekog ko može da povede", istakao je Nikolić.

On je, takođe, istakao da je otvoreno saslušao primedbe na račun njegovih tumačenja i komentara ranijih događaja i odnosa.

"Iskreno želim svako dobro BiH, a kao predsedniku Srbije ostaje mi u dužnost da brinem o Republici Srpskoj. Pre 18 godina prestao je rat, rane treba da zarastu, a ožiljci da se ne vide", rekao je NIkolić.

Nikolić je dodao da je Srbija spremna da sarađuje kako bi došlo do "oproštaja grehova".

Nebojša Radmanović, foto Tanjug
Nebojša Radmanović, foto Tanjug

Radmanović je istakao da je ova poseta, koja dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna za bilateralne odnose Srbije i BiH, ali i za stabilnost regiona u celini.

Prema njegovim rečima, cilj lidera u regionu mora da bude njegova stabilnost i prosperitet i da se 20. vek više nikada ne ponovi.

Izetbegović je, napomenuvši da u Beograd dolazi posle 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa.

"Komšić nije došao ja jesam - bolje je lice u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom sa Tomislavom Nikolićem", poručio je on.

Izetbegović je još dodao da je potrebno sagledati prošlost i ono što se dogodilo u Srebrenici i Sarajevu da bi se moglo ići u budućnost.

Bakir Izetbegović, foto Tanjug
Bakir Izetbegović, foto Tanjug

"Ne tražimo osudu već da se istina sagleda i da se pazi na reči", zaključio je on.

Podsetimo, u posetu Beogradu nije došao treći član Predsedništva, iz redova hrvatskog naroda, Željko Komšić jer je, kako je rekao, nezadovoljan nedavnim učešćem predsednika Srbije u debati o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN tokom koje je, kako tvrdi, prizivao raspad BiH.Radmanović je s tim u vezi rekao da se odnosi "ne mogu i ne smeju prekinuti zbog retorike, zbog teških reči".Delegacija iz Sarajeva će se sastati kasnije i sa premijerom Ivicom Dačićem I predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.Radmanović i Izetbegović će tokom posete položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.Radmanović je pred put rekao da u Srbiju dolaze sa porukom mira i saradnje. On je, takođe, ukazao da je reč o prvoj bilateralnoj poseti koja dolazi u vrlo teškom trenutku za Srbiju, ali je dodao da su njegova očekivanja pozitivna.Kad je reč o odnosima u regionu, Radmanović kaže da ima velika očekivanja misleći pre svega na susret Nikolića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića.Prema mišljenju analitičara i stručnjaka u BiH, ova poseta treba da pokaže da je vreme ratnohuškačkih lidera i politika prošlost, a da dolazi vreme saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track