File: Može referendum, ali sporazum ostaje!
Foto: Beta Ap

Evropski komesar za proširenje poručio u Beogradu

File: Može referendum, ali sporazum ostaje!

Politika -
Štefan File rekao da eventualna odluka Srbije o raspisivanju referenduma o briselskom sporazumu ne treba da odloži implementaciju sporazuma s Prištinom, već da ga osigura

BEOGRAD - Ohrabrenje.Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je juče da je cilj Evropske komisije da Srbija 25. juna dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, a da Vlada Srbije treba da nastavi uspešno sprovođenje unutrašnjih reformi i implementaciju sporazuma s Prištinom. On je dodao da se EK neće mešati u eventualnu odluku srpskih vlasti o raspisivanju referenduma.- Kakva god da bude odluka srpskih vlasti o referendumu, to ne treba da odloži implementaciju sporazuma, već da ga osigura. Verujem da ćemo uskoro videti implementaciju - rekao je File posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.Predsednik je naglasio da su vlasti u Beogradu uradile sve što su mogle za dobijanje datuma za početak pregovora:- Ubeđen sam da datum možemo očekivati u junu, ali nije prvi put da Srbija nešto očekuje, a da se u međuvremenu nešto desi.File je u razgovoru s potpredsednicom Vlade Suzanom Grubješić poručio da je potrebno upotpuniti institucionalni okvir za borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa, i obezbediti nezavisnost institucija koje se bave nadzorom izvršne vlasti. Grubješićeva je rekla da je Srbija institucionalno spremna za pregovore i da želi da se kroz taj proces ubrzano modernizuje kao društvo:- Konačno je došlo vreme da se, umesto evropskim uslovima, bavimo evropskim standardima. Zbog toga očekujemo da ćemo u junu dobiti priliku da zakoračimo u taj nepovratni proces, koji će našu zemlju uvesti u veliku evropsku porodicu.

Aleksandar Vučić zamolio da Srbija ne bude kažnjenaPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zamolio je EU da Srbija ne bude kažnjena, već nagrađena za ono što je uradila, jer to njeni građani zaslužuju.- Srbija je u prethodnih osam meseci radila više nego u prethodnih osam godina. Suočavali smo se s velikim političkim i ekonomskim problemima i jedan od uslova za politički i ekonomski napredak zemlje je borba protiv korupcije, a tu je potrebna pomoć EU - rekao je Vučić i dodao da očekuje da će Srbija po stepenu i nivou vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala biti na nivou evropskih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track