Najnovije vesti

SAD podržavaju istragu o trgovini organa na Kosovu

SAD podržavaju istragu o trgovini organa na Kosovu

Politika
15:10h
Američki ambasador je ukazao da istragu sprovodi specijalni tim EULEKS-a, istakavši da je ona veoma složena, jer postoji više pravnih jurisdikcija država koje se uključene u ceo postupak

VAŠINGTON - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD Filip Riker izjavio je da SAD u potpunosti podržavaju istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, dodavši da će ona biti duga i složena i da ne želi da prejudicira njene rezultate.

On je na sednici Helsinškog komiteta Kongresa SAD, koja je bila posvećena stanju u Albaniji, odgovarao na pitanja kongresmena, od kojih je jedno bilo posvećeno i slučaju "Žute kuće".

"SAD veoma ozbiljno shvataju sve optužbe za ratne zločine i u potpunosti podržavamo istragu navoda iz izveštaja Dika Martija", rekao je Riker.

Američki ambasador je ukazao da istragu sprovodi specijalni tim EULEKS-a, istakavši da je ona veoma složena, jer postoji više pravnih jurisdikcija država koje se uključene u ceo postupak.

"Istražuju se optužbe koje su starije od jedne decenije, i to će biti duga i kompleksna istraga", kazao je Riker, dodavši da je zadovoljan što je vodi američki tužilac Klint VIlijamson koji ima iskustva na tom polju.

Riker je ocenio da je već postignut dobar napredak u istrazi, jer su prikupljeni dokazi, ali da ne želi da prejudicira konačan ishod.

On je pohvalio vlasti u Srbiji, na Kosovu i u Albaniji, kao i druge u regionu, zbog saradnje po ovom pitanju.

Filip Riker
Filip Riker

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...