Pajević: Pregovori sa EU u septembru
Foto: Kurir

Pajević: Pregovori sa EU u septembru

Politika -
Pregovori s Briselom trajaće godinama i da je u tom procesu reper Hrvatska, koja je na članstvo čekala šest godina

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Milan Pajević izjavio je da bi Srbija u septembru trebalo da počne pregovarački proces, pošto očekuje da će u junu dobiti datum za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU.

"U slučaju odluke o otvaranju pretpristupnih pregovora sa EU krajem juna, što će se, verujem, desiti, taj proces bi počeo tokom jeseni", rekao je Pajević odgovarajući na pitanje da li će Srbija čekati kraj godine za otpočinjanje pregovaračkog procesa.

On je dodao da će pregovori s Briselom trajati godinama i da je u tom procesu reper Hrvatska, koja je na članstvo čekala šest godina.

"Dužina pregovaračkog perioda zavisiće od naše posvećenosti tom procesu, odnosno od organizovanosti, efikasnosti i sposobnosti da usvajamo propise i primenjujemo ih u praksi, usklađujući naš sistem sa evropskim", kazao je Pajević.

On je istakao da će Srbija imati stroži nadzor i kontrolu za ulazak u EU i da su potrebna velika finansijska sredstva za reformu institucija i usklađivanje njihovog rada sa evropskim standardima i normama. Pajević je istakao i da bi Srbija trebalo da nastavi dobru susedsku saradnju kako bi se sprečile "neprijatne sitacije" i kako ne bi došlo do kočenja evropskih integracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja