PREGOVORI U BRISELU: Policija i sudstvo ponovo glavne teme
Foto: Beta Ap

Dačić i Tači sa Eštonovom o sporazumu

PREGOVORI U BRISELU: Policija i sudstvo ponovo glavne teme

Politika -
Premijer Ivica Dačić dva sata razgovarao sa Ketrin Ešton o tome kako izbeći institucionalni vakuum za zajednicu srpskih opština

BRISEL - Danas nastavak razgovora.

U Briselu su sinoć završeni trojni sastanak i radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, a razgovori će biti nastavljeni danas u 11 sati. Učesnici sastanka nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni i da se danas nastavljaju.Pre trojnog sastanka Eštonova je imala bilateralne susrete s Dačićem i Tačijem. Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor.Status Kosova nije temaDačić je uoči puta rekao da plan implementacije treba napraviti što pre i da očekuje da će to biti do kraja nedelje jer „u protivnom, Bundestag neće dati saglasnost da se Srbiji dodeli datum“.Glavna tema razgovora je ustanovljenje novih institucija zajednice srpskih opština i njihovo nadovezivanje na kosovski sistem političke vlasti, naročito kad je reč o policiji i sudstvu. Policija i pravosuđe, kako saznaje Kurir iz diplomatskih izvora, bile su osnovne teme dvočasovnih razgovora Dačića s Eštonovom, kao i pitanje koji i kakav status će zajednica srpskih opština imati i kako izbeći institucionalni vakuum dok se ne održe izbori.Beograd smatra da je to nepotrebno odugovlačenje i da treba jednostavno stare institucije preobličiti u nove ustanove srpske zajednice, uz delimične izmene kosovskih zakona i uklapanje u kosovski poredak vlasti, ali bez ikakvog zadiranja u pitanje statusa Kosova.

- Implementacija je apsolutno ključna. Nakon što su Dačić i Tači parafirali sporazum u aprilu, neophodno je usvojiti akcioni plan koji će sadržati konkretne korake za primenu - rekla je portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič, dodajući da će Eštonova učiniti sve što može da se to postigne.I Tači je ocenio da je nagodba moguća i pred početak sastanka rekao da će sa Dačićem razgovarati o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji će biti uključeni u taj proces.Još jedan sastanakPrema izvorima u Briselu, verovatno je da će se Dačić i Tači još jednom sastati u Briselu pre nego što Savet EU 28. juna donese odluku za početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom. Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

Posvećeni postizanju dogovoraVisoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo sastankom s predsednicima vlada Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, i kazala da su oni posvećeni postizanju dogovora.- Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u delo - navodi se u pisanoj izjavi Ketrin Ešton posle sastanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track