Dežer: Srbija ima razloga za optimizam

Povoljne vesti iz EU

Dežer: Srbija ima razloga za optimizam

Politika -
Srbija je, prema njegovim rečima, zemlja u tranziciji, suočava se s veoma velikim izazovima i mora da sprovede brojne teške reforme, ali stalno napreduje na putu ka EU

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da ima dobrih razloga za optimizam da bi EU u junu mogla da donese odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, posle briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali je napomenuo da pred Srbijom još ima velikih izazova, pre svega, u vidu sprovođenja reformi.

Srbija je u protekle četiri godine ostvarila veliki napredak na putu ka EU, prevazišavši mnoge prepreke, poput ispunjavanja u potpunosti saradnje s Haškim tribunalom, izjavio je Dežer na seminaru Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) "Sloboda štampe na udaru: Pritisak za medijsku regulaciju".

On je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa, podsetivši da je dijalog počeo pre tri godine, da je postignuto mnogo važnih dogovora i da je u proteklih 10 meseci podignut na nivo premijera, što je ranije, kako je primetio, bilo nezamislivo.

Srbija je, prema njegovim rečima, zemlja u tranziciji, suočava se s veoma velikim izazovima i mora da sprovede brojne teške reforme, ali stalno napreduje na putu ka EU.

"Uveren sam da ima dobrih razloga za optimizam u vezi s mogućnošću da Evropski savet u junu odredi Srbiji datum za početak pristupnih pregovora", rekao je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track