Završena načelna rasprava o poreskim zakonima
Foto: Beta

Skupština Srbije

Završena načelna rasprava o poreskim zakonima

Politika -
Poslanici su posle međusobnog optuživanja vlasti i opozicije ko je kriv za loše stanje srpske ekonomije i dugove završili načelnu raspravu o izmenama zakona o porezu na imovinu i o porezu na dobit pravnih lica

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je objedinjenu načelnu raspravu o izmenama seta poreskih zakona nakon celodnevne burne rasprave tokom koje je opozicija zamerala vladajućoj koaliciji da opterećuje građane novim porezima, dok je vlast to negirala.

Takođe je završen i zajednički načelni pretres o četiri međunarodna sporazuma. Poslanici su posle međusobnog optuživanja vlasti i opozicije ko je kriv za loše stanje srpske ekonomije i dugove završili načelnu raspravu o izmenama zakona o porezu na imovinu i o porezu na dobit pravnih lica. Završena je i načelna rasprava o izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je na kraju rasprave uporedio vladajuću koaliciju sa "dahijama" citirajući delove pesme "Početak bune na dahije". "Vaš budžet jeste hajdučki", rekao je Milivojević i dodao da je Srpska napredna stranka odgovorna za loše predloge poreskih zakona koji su na dnevnom redu.

Na njegovo izlaganje reagovao je Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke koji je rekao da tužilaštvo i policija znaju dobro ko su dahije, a da će to uskoro znati i srpska javnost.

"Najveća hajdučija je bila Agrobanka. Hajdučki je otimano, hajdučki kradeno i to isključivo za svoje džepove. Mi sad ove zakone donosimo da štetu koju ste napravili otklonimo", rekao je Arsić odgovarajući na optužbe poslanika Demokratske stranke.

Demokratska stranka optužila je ranije tokom rasprave vladu da predloženim izmenama poreskih zakona namerava da pljačka građane Srbije, a Liberalno-demokratska partija upozorila je da vlada ništa ne preduzima i ne počinje reforme kako bi zemlju izvela iz krize. I Demokratska stranka Srbije ocenila je, tokom skupštinske rasprave o setu poreskih zakona, da je stanje u javnim finansijama katastrofalno i zatražila, kao i druge stranke opozicije, povlačenje predloženih izmena tih zakona.

Poslanici vladajuće koalicije naveli su da je obezbeđena budžetska likvidnost u narednih šest meseci i da nema govora o bankrotu, ali i dodaju da ima problema s punjenjem budžeta zbog smanjenja prihoda od poreza, širenja sivog tržišta i kašnjenja iz prethodnog perioda. Poslanici će rad nastaviti u ponedeljak u 13 sati, razmatranjem amandmana na poreske zakone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track