POČAST: Putin poklonio Nikoliću litografiju iz 19. veka!
Foto: Beta

Srpski i ruski predsednik potvrdili prijateljstvo

POČAST: Putin poklonio Nikoliću litografiju iz 19. veka!

Politika -
Putin dočekao predsednika Srbije u Sočiju na najvišem nivou, a zatim potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

BEOGRAD - Putin Nikoliću poklonio litografiju!Predsednika Srbije Tomislava Nikolića državni vrh Rusije s predsednikom Vladimirom Putinom na čelu dočekao je u Sočiju na najvišem nivou, a juče je potpisana deklaracija o strateškim odnosima dve zemlje.- Sastanak je trajao više od sat i po, što je dvostruko duže od planiranog. Putin je predsedniku Nikoliću poklonio litografiju koja opisuje zajedničku borbu Srba i Rusa iz 1876. u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, tadašnje Otomanske imperije. SaglasnostDva predsednika, ali i ostali članovi delegacije, među kojima je bio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivan Mrkić, postigli su saglasnost o svim aspektima saradnje, koja će biti podignuta na viši nivo - kaže izvor Kurira blizak srpskoj delegaciji.Predsednik Putin izjavio je da će deklaracija dati jak impuls razvoju odnosa Srbije i Rusije i omogućiti da se saradnja podigne na kvalitativno nov nivo.- Do kraja godine počeće izgradnja srpske deonice gasovoda „Južni tok“, a Rusija će investirati 1,7 milijardi dolara. Srbija i Rusija sarađuju u najvećem srpskom naftnom preduzeću, u koje su Rusi uložili 1,5 milijardi evra. Informisao sam predsednika Nikolića da je ruska kompanija spremna da uloži još 1,5 milijardi. Ruski kreditiRusija je Srbiji dala kredite od 800 i 500 miliona dolara, kao i podršku u renoviranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji - naglasio je Putin, dodajući da daju punu podršku Srbiji zbog potpisivanja briselskog sporazuma.U tekstu deklaracije piše da se saradnja odnosi na oblast politike, trgovine, ekonomije, kulture, nauke, tehnike i obrazovanja, ali i saradnje u oblasti bezbednosti, dok se strateško partnerstvo zasniva na demokratskim principima koje dele dve zemlje.

Nikolić bio u olimpijskom parkuPredsednik Nikolić je tokom posete Sočiju obišao olimpijski park, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgradnji učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije. Nikolić je u olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena objekta u kojima će biti održana takmičenja.

Saradnja i u oblasti bezbednostiU tekstu deklaracije piše i da se obe države obavezuju da neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih država, insistira se na mirnom rešavanju konflikata i uzajamnom poštovanju. Dodaje se da strateško partnerstvo predviđa razvoj široke saradnje u političkoj koordinaciji u bilateralnim, regionalnim i međunarodnim odnosima, jačanje opšteg mira i bezbednosti, kao i izgradnju policentričnog svetskog poretka na osnovu međunarodnog prava.

Tomislav Nikolić: ovo je veliki dan za SrbijuSrpski predsednik je posle potpisivanja deklaracije rekao da se ovim dokumentom potvrđuju tradicionalno prijateljski i bliski odnosi dve države.- Ovo je veliki dan za Srbiju, koja je formalizovala svoje vekovno bratstvo s Rusijom. Deklaracijom se otvara mogućnost da se iskoriste izuzetni potencijali obe zemlje. Potpisivanje briselskog sporazuma u interesu je obe strane, doprineće miru i stabilnosti čitavog regiona. Očekujemo da se podrška Rusije za rešavanje problema KiM nastavi i ubuduće - naglasio je Nikolić nakon susreta sa Putinom u Sočiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track