Najnovije vesti

Hajnc Vilhelm: Posle datuma stižu vam veliki nemački investitori
Foto: Marina Lopicic

Intervju: Nemački ambasador o evropskoj perspektivi Srbije

Hajnc Vilhelm: Posle datuma stižu vam veliki nemački investitori

Politika
Ako počnete sa sprovođenjem plana implementacije briselskog sporazuma, neće biti problema da dobijete datum. Dobijanjem datuma stvara se povoljna klima za ulaganje u vašu zemlju. Odluku o investiranju doneće same kompanije

BEOGRAD - Početak primene plana implementacije briselskog sporazuma je preduslov za nemačku vladu i Bundestag da daju zeleno svetlo za dobijanje datuma Srbiji za pregovore za pristupanje EU, rekao je u intervjuu za Kurir Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke u Beogradu.Da li ima dovoljno vremena do 27. juna, do sastanka šefova država članica EU, da sve bude završeno i da Srbija i zvanično dobije datum?- Naravno da ima vremena. Ako se počne sa sprovođenjem plana implementacije, ne znam zašto bi bilo ikakvih problema. Kao što je poznato, nemačka parlamentarna delegacija će pre toga posetiti Beograd i Kosovsku Mitrovicu kako bi se uverila da se plan sprovodi.Da li dobijanje datuma Srbiji može doneti velikog nemačkog investitora? Naši političari pominju da je i Nemačka Srbiji obećala investicije.- Sigurno je da hoće. Ne mogu da kažem koje će konkretno kompanije uložiti novac u Srbiju. Dobijanjem datuma stvara se povoljna klima za ulaganje u vašu zemlju.Da li se može očekivati dolazak Dojčebanke ili možda Dojče telekoma?- Zasad nemam takve informacije. Odluku o tome donose same kompanije.Koji je prvi korak u implementaciji sporazuma?- Implementacija treba da se sprovodi po redosledu koji je predviđen i dogovoren na poslednjem sastanku u Briselu između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, a pod okriljem ledi Ešton. Sve je jasno zapisano u planu implementacije.Da li možda postoje neki novi uslovi koje Srbija mora da ispuni da bi dobila datum za pristupne pregovore?- Nema novih uslova. Ali tu su druga pitanja, pitanje povratka izbeglica, pitanje imovine, telekomunikacija. To su problemi koji se ne nalaze u sporazumu o implementaciji, ali koje takođe treba rešiti.Da li za Nemačku predstavlja problem sve intenzivnija i prisnija saradnja Srbije sa Ruskom Federacijom?- Ne, uopšte. Zašto bi to bio problem? I Nemačka ima dobre i tesne ekonomske odnose s Rusijom.Da li je moguće da se statusni pregovori o Kosovu vrate pod okrilje UN?- Visoka predstavnica Ketrin Ešton vodi pregovore između Beograda i Prištine i nema razloga da se to menja.

Malo mi je krivo što je Bajern pobedioImali smo nemačko finale u Ligi šampiona. Da li je pobedio klub za koji vi navijate?- Ja jesam iz Minhena, ali ne navijam za Bajern već za Minhen 1864. Ta dva tima su vam kao Partizan i Zvezda, ne vole se. Bliži mi je Dortmund, ali Bajern je pobedio. Utakmica je bila dobra i, što je najvažnije, nemačko finale.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...