Vasićeva: Vlada SAD podržava ulazak Srbije u EU

Vasićeva: Vlada SAD podržava ulazak Srbije u EU

Politika -
Vasićeva, koja rukovodi evropskim integracijama u ministarstvu, rekla je da "mnogi od strateških partnera Srbije među zemljama članicama EU veruju da je Srbija zaslužila da dobije datum o početku pregovora"

VAŠINGTON - Pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Ljubica Vasić izjavila je u Vašingtonu da vlada Sjedinjenih Američkih Država podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i prepoznaje konkretne korake koje je zvanični Beograd sproveo da bi dobio datum za početak pregovora.

Vasić je održala predavanje u uglednom Vudro Vilson centru, na kome je američku javnost upoznala sa procesom integracija Srbije u EU, kao i preprekama i izazovima sa kojima se ona suočava na tom putu.

Pomoćnica šefa srpske diplomatije je, u jednosatnom obraćanju i odgovorima na pitanja prisutnih, govorila o reformama koje je sprovela nova Vlada Srbije, ekonomskoj situaciji u zemlji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Vasićeva, koja rukovodi evropskim integracijama u ministarstvu, rekla je da "mnogi od strateških partnera Srbije među zemljama članicama EU veruju da je Srbija zaslužila da dobije datum o početku pregovora".

"Vlada Srbije je kod pregovora u Briselu iskazala spremnost da se reši nešto što je veoma emotivno pitanje, veoma važno političko pitanje, ali smo shvatili da je to značajno zbog dobrobiti zemlje i građana", istakla je Vasić.

Ona je, pri tom naglasila, da se "neće prihvatiti ništa što nije napisano u briselskom dogovoru".

"Plan o implementaciji treba da bude prihvatljiv za obe strane, što znači da treba da sadrži konkretne korake i potrebno je više vremena za implementaciju, jer se radi o ozbiljnom pitanju", dodala je pomoćnica ministra spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, srpska vlada je u poslednjih godinu dana pokazala da je pouzdan partner međunarodnoj zajednici u spoljnoj politici.

"Naš prioritet je članstvo u Evropskoj uniji i poboljšanje životnog standarda građana", rekla je Vasić i dodala da ulazak Srbije u Uniju znači i stabilnost za Zapadni Balkan.

Ona je kazala da je Vlada i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, pokazao odlucnost u borbi protiv korupcije, što su građani podržali vraćanjem poverenja u institucije.

Jedno od pitanja ticalo se i saradnje Srbije i Rusije, na šta je pomoćnica šefa diplomatije rekla da odnosi Beograda i Moskve neće trpeti zbog ulaska Srbije u EU.

Vasić će u četvrtak imati sastanke u Stejt departmentu i Kongresu, gde će razgovarati sa kongresmenima koji su članovi srpskog Kokusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track