Tači priznao Severnu Mitrovicu

Tači priznao Severnu Mitrovicu

Politika -
Priznanje opštine Severna Mitrovica je izvršeno kroz plan primene „prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa“, koju su Tači i premijer Srbije Ivica Dačić parafirali 19. aprila ove godine

PRIŠTINA - Premijer Kosova Hašim Tači je priznao Severnu Mitrovica kao posebnu opštinu, kada je prihvatio plan implementacije briselskog sporazuma, iako je njegova vlada nije zvanično formirala, piše danas dnevnik Koha.

Priznanje opštine Severna Mitrovica je izvršeno kroz plan primene „prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa“, koju su Tači i premijer Srbije Ivica Dačić parafirali 19. aprila ove godine.

Shodno Ustavu i zakonima koji su na snazi na Kosovu Skupština Kosova treba da donese posebnu odluku o formiranju opštine Severna Mitrovica.

Shodno paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija opština Severna Mitrovica imaće dodatna ovlašćenja da pruži drugostepenu zdrastvenu zaštitu (regionalnu bolnicu), uključujući i registraciju i licenciranje ustanova zdrastvene zaštite, zapošljavanje, plaćanje lićnih dohodaka i obučavanje zdrastvenih i admnistrativnih radnika u zdravstvu.

Opština Severna Mitrovica će imati ovlašćenja i u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog školstva, uključujući i licenciranje i registraciju obrazovnih institucija, zapošljavanje i obučavanje zdrastvenih radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track