Vestervele: Želimo da podržimo Beograd

Vestervele: Želimo da podržimo Beograd

Politika -
Šef nemačke diplomatije istakao je da je političko vođstvo Srbije donelo stratešku odluku

BERLIN - Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele rekao je danas poslanicima Bundestaga da je lično stekao utisak da i Beograd i Priština žele dogovor i da se, uprkos potrebnog opreza, može reći da je političko vođstvo Srbije donelo stratešku odluku.

"Oni žele da odnose sa Kosovom normalizuju i u toj odluci i postavljanju smernica želimo da ih podržimo", rekao je Vestervle u debati o produžetku mandata Bundesvera na Kosovu.

On je naglasio da je bilo i jeste ispravno što je početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom povezan sa pitanjem normalizacije srpsko-kosovskih odnosa.

"Naša poruka je jasna - teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana se ne sme dovoditi u pitanje", rekao je Vestervele.

Govoreći o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, ministar je ocenio da je normalizacija odnosa pretpostavka da ono što je pre deceniju i po bilo rat i nesreća u regionu i Evropi kroz stabilnost može biti prevladano. Vestervele je rekao da je sporazum prvi, a njegova implementacija drugi korak i dodao da se sada radi o konkretnim, vidljivim i dokazivim koracima sprovođenja.

"Plan je ambiciozan, ali je stvorio pozitivnu dinamiku i obe strane pokazuju političku volju za normalizacijom", rekao je Vestervele, ukazujući da se volja pokazuje i u primeni dogovorenih obaveza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track