DAČIĆ U SB UN:  Srbija odlučna da primeni briselski sporazum

Sednica o Kosovu

DAČIĆ U SB UN: Srbija odlučna da primeni briselski sporazum

Politika -
Premijer Srbije je istakao probleme povratka raseljenih na Kosovo, navodeći i dodao da na Kosovu sistem vladavine prava ima ozbiljne nedostatke

NJUJORK - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Savetu bezbednosti UN rekao da je postignut istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine, ali da je bezbednosta situacija na Kosovu i dalje krhka.

Premijer Srbije poručio je danas u Njujorku da je Srbija odlučna da primeni brisleski sporazum.

"Srbija ima velika očekivanja od novih susreta timova za izradu plana implementacije Sporazuma. Za Srbiju veoma je važno da se dogovori o implementaciji Sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača koji su parafirali briselski sporazum, te da se na taj način položaj Srba na KiM jasno utvrdi i zaokruži", istakao je premijer pred SB UN.

Na sednici SB UN na kojoj je predstavljen novi tromesečni izveštaj o stanju na Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Dačić rekao je da je izveštaj ukazuje na postojanje bezbednosnih izazova.

"Bezbednosta situacija na severu krhka. Tokom šest meseci zabeleženo je 60 etnički motivisanih incidenata. Naš osnovni cilj je postizanje održivog rešenja. Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija pokazala volju za prevažilaženjem problema. Dačić je istakao probleme povratka raseljenih na Kosovo, navodeći da se u prvom kvartalu vratilo svega 47 osoba.

"Na Kosovu sistem vladavine prava ima ozbiljne nedostatke", rekao je premijer Srbije.

Dačić se zahvalio SAD na odluci da ne smanji kontigent pri Kforu. Srbija traži da mandat UNMIK-a ostane nepromenjen, kao i da se pojača saradnja sa Euleksom.

Šef UNMIK Farid Zarif odao priznanje liderima Beograda i Prištine na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ban je, u izveštaju koji je podeljen ambasadorima država-članica tog tela, pozdravio postizanje sporazuma i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću. Kako se navodi, tim dogovorom data su značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.

U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane. Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

Tači: Istorijski sporazum Beograda i Prištine

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je Kosovo pokazalo privrženost političkom dijalogu i odlučnost da sporazum sprovede. Posle razmene oficira za vezu Kosovo će, po prvi put, u Beogradu biti predstavljeno na diplomatskom nivou, rekao je Tači, nazvavši sporazum između Beograda i Prištine istorijskim.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track