Stefanović: Bolja podrška roditeljima dece sa inveliditetom
Foto: Nebojša Mandić

Stefanović: Bolja podrška roditeljima dece sa inveliditetom

Društvo -
Predsednik Skupštine rekao je da je zamolio i Aleksandra Vučića da prisustvuje sastanaku da se razmotri šta je moguće da država uradi, naravno imajući u vidu i tešku ekonomsku situaciju

BEOGRAD - Vlada Srbije do srede će proceniti finansijske efekte izmena zakona o radu koje bi omogućile bolju podršku roditeljima dece sa inveliditetom, najavio je danas predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, nakon sastanka sa predstavnicima roditelja, kome je prisustvoao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Stefanović je nakon sastanka u Skupštini Srbije novinarima rekao da su analizirali predloge izmena zakona o radu i zakona o finansijkoj podršci roditeljima sa decom, da postoje određeni predlozi, a da će vlada do srede dati mišljenje o finanansijskim efektima promena tih zakona.

"Zamolio sam i Vučića da prisustvuje sastanaku i da razmotrimo šta je moguće da država uradi naravno imajući u vidu i tešku ekonomsku situaciju...Videćemo šta je to što maksimalno možemo da uradimo - spremni smo da učinimo sve što je potrebno da uštedimo na nekim drugim stvarima kako bi se roditeljima i toj deci pomoglo", rekao je Stefanović.

Na pitanje kakva su rešenja moguća, Stefanović je rekao da je potrebno do srede sačekati da se vidi šta konkretno može od toga da se usvoji, ali i dodao da se razgovoralo o tome da se omogući da roditelji imaju skraćeno radno vreme ili da mogu da odustvuju sa posla, a da imaju neumanjena primanja.

"Često se dešava da roditelji ove dece u jednom trenutku moraju da biraju da li će da ostanu da brinu o deci ili će da ostanu na poslu, a da to istovremeno znači da svoju decu moraju da prepuste instituciji, dok država po jednom detetu mesečno plaća 900 evra, računajući zapolsne i rad tih institucija", ukazao je predsednik srpskog parlamenta.

Jedan od problema je, kako je naveo i to što ne postoji precizna baza podataka koliko je takvih roditelja, pa je potrebno sačiniti takvu evidenciju.

"Očekujem neko rešenje do srede, a učiniću sve što je u mojoj moći i sa kolegama iz drugih poslaničkih grupa da ih uverim da je to jedino moguće rešenje - da pomognemo ovim ljudima", rekao je Stefanović.

On je ukazao da je reč o deci koja boluju od teških bolesti, neki čak nemaju ni dijagnozu, dok neki boluju od retkih bolesti i potrebna im je stalna pomoć posebno što su često prinuđeni da idu na operacije, kao i na odlazak u inostranstvo i lečenje matičnim ćelijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track