NEREDI U PRIŠTINI: Kurti čupao mikrofone u Tačijevoj skupštini
Foto: Tanjug

Haos u Prištini

NEREDI U PRIŠTINI: Kurti čupao mikrofone u Tačijevoj skupštini

Politika -
Uhapšeno 60 izgrednika. Demonstranti su bacali farbu na policajce koji su uzvratili suzavcem. Rekli da neće dozvoliti glasanje o predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom
1 / 5 Foto: Tanjug

PRIŠTINA - Poslanici Samoopredeljenja, s Aljbinom Kurtijem na čelu, iščupali su danas mikrofon pred predsednikom kosovske skupštine Jakupom Krasnićijem u trenutku kada je on rekao da je na sednici prisutan 101 poslanik i najavio početak glasanja o ratifikaciji briselskog sporazuma.

Oni su rekli da neće dozvoliti glasanje o predlogu zakona o ratifikaciji "sporazuma sa Srbijom".

Krasnići je dao desetominutnu pauzu, ali ni posle toga sednica nije nastavljena.Prethodno je Krasnići kritikovao ponašanje poslanika Samoopredeljenja i istakao da kada bi oni bili na vlasti ne bi doveli demokratiju, a poslanici Samoopredeljenja su razvili zastavu Kosova na kojoj piše "Hašimovo Kosovo".

Uhapšeno šezdesetoro

Kosovska policija uhapsila je više od 60 aktivista pokreta Samoopredeljenje i upotrebila suzavac kako bi ih sprečila da uđu u zgradu skupštine Kosova i prekinu sednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojen briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Demonstranti su bacali farbu na policajce koji su uzvratili suzavcem i, prema nezvaničnim informacijama, ima i povređenih. Aktivisti Samoopredeljenja su se na dva mesta probili prema zgradi skupštine, ali je policija sprečila da se približe ulazu u zgradu.

Napadnuti poslanici, ambasadorka SAD okružena

Pristalice pokreta "Samoopredeljenje" napale su danas u Prištini poslanike Samostalne liberalne stranke (SLS) i okružili ambasadorku SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova.

Demonstranti su fizički okružili ambasadorku Džejkobson i osoblje američke ambasade prilikom pokušaja da uđu na zakazanu sednicu skupštine, a poslanica SLS Jelena Bontić zadobila je tom prilikom lakše povrede. "Zahvaljujući reakciji kosovske policije nije bilo većih posledica ovog napada a poslanici Bontić ukazana je medicinska pomoć u zgradi Skupštine", navodi se u saopštenju SLS. Američka ambasada na Kosovu osudila je "upotrebu nasilne taktike u opstruiranju demokratskog procesa". "Kontinuirano oslanjanje "Samoopredeljenja" na upotrebu nasilne taktike umanjuje Kosovsku reputaciju rastuće demokratije", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Kosovska skupština započela je sednicu na kojoj se očekuje usvojanje Zakona o ratifikaciji Briselskog sporazuma, ali je ubrzo potom proglašena pauza, pošto je nekoliko stotina pripadnika Samoopredeljenja pokušalo da blokira ulaz u parlament i spreči sednicu.

Jedan broj poslanika je uspeo da uđe u skupštinsku salu, dok je ministar inostranih poslova Enver Hodžaj zatražio da se preduzmu sve mere da demonstranti ne ometaju dolazak na sednicu poslanika i ministara.

Predsednik skupštine Jakup Krasnići je dao polučasovnu pauzu kako bi se na sednicu došli i poslanici koji su zbog blokade Samoopredeljenja bili sprečeni da uđu u zgradu. Posle pauze, zasedanje je nastavljeno.Kosovski premijer Hašim Tači je na jučerašnjem sastanku članova vlade Kosova rekao da je ubeđen da će poslanici usvojiti zakon za ratifikaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Lider Pokret "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je, na konferenciji za novinare pre dva dana, izjavio da premijer Tači, zajedno sa Demokratskom partijom Kosova, insistira da se po svaku cenu ratifikuje Sporazum kako bi podelio odgovornost sa ostalim strankama.

On je ponovio svoj stav da su Tači i njegova vlada umešani u korupciju i organizovani kriminal, ističući da takva vlada nikako ne bi trebala da govori i donosi odluke u ime Kosova, i pozvao je sve da se priključe njihovim današnjim demonstracijama.

Kosovski parlament ratifikovao briselski sporazum

Kosovska skupština ratifikovala je danas sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom, saopštila je kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

"Kosovo je upravo ratifikovalo sporazum sa Srbijom. Dve trećine poslanika glasalo je za ratifikaciju", navela je Čitaku na svom nalogu na Tviteru.

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine parafirali su 19. aprila u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, a vlade su ga potom odobrile.

http://www.youtube.com/watch?v=I_ampv8nrlQ
http://www.youtube.com/watch?v=6ZTZhtADDB0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track