Grubješićeva: Srbija organizaciono spremna za pregovore
Foto: Zorana Jeftić

Evropska pravila

Grubješićeva: Srbija organizaciono spremna za pregovore

Politika -
Formirano Koordinaciono telo za pregovore od 12 ministara, kao i stručne grupe koju čine državni sekretari i dodala da je ostalo da vlada imenuje šefa pregovaračkog tima.

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas da će se pristupni pregovori voditi ne samo zbog pridruživanja Evropskoj uniji već i zbog uvođenja evropskih pravila u Srbiju i poručila da je Srbija organizaciono spremna za početak pregovora.

"Pregovori se neće voditi samo u Briselu, mnogo će se više voditi kod kuće jer mi ovde treba da uvedemo evropska pravila", poručila je Grubješić otvarajući Seminar o pristupnim pregovorima posvećen poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i bezbednost).

Napominjujući da danas počinju pripreme za pristupne pregovore, Grubješić je rekla da je Srbija organizaciono spremna za početak pregovora koji će se voditi narednih godina sa ciljem harmonizacije domaćeg i evropskog zakonodavstva.

Potpredsednica vlade rekla je da je formirano Koordinaciono telo za pregovore od 12 ministara, kao i stručne grupe koju čine državni sekretari i dodala da je ostalo da vlada imenuje šefa pregovaračkog tima.

Ona je napomenula da će tim imati 15 do 20 članova i dodala da će vlada u najskorijem roku utvrditi dokumenta neophodna za vođenje pregovora.

Grubješić je istakla da će u narednih 18 meseci biti izvršen analitički pregled zakonodavstva (eksplanatorni skrining) za poglavlja 23 i 24.

Prema njenim rečima, krajem septembra krenuće niz seminara posvećenih različitim poglavljima, a od 2005. godine do danas obuku je prošlo 14.000 učesnika - državnih i lokalnih službenika, medija, Unije poslodavaca, Narodne banke Srbije, Privredne komore...

Direktor Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević napomenuo je da danas počinje""posao koji će jednog dana rezultirati članstvom u Evropskoj uniji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track