Dinkić i URS lete iz Vlade, SNS i SPS trampe resore!
Foto: Dado Djilas

OTKRIVAMO: Šta donosi promena koalicionog sporazuma

Dinkić i URS lete iz Vlade, SNS i SPS trampe resore!

Politika -
Dačić i Vučić načelno se dogovorili da Dinkićeva stranka dobije šut-kartu, ali i da zamene neke resore koje su do sada vodili

BEOGRAD - Novi koalicioni sporazum koji najavljuju naprednjaci podrazumeva izbacivanje URS iz vladajuće koalicije i rotiranje ministarstava koja su do sada bila u nadležnosti SNS, odnosno SPS, saznaje Kurir. Izvor našeg lista još dodaje da će resori koje su vodili Dinkićevi ljudi biti podeljeni „na ravne časti“.- Najverovatnije će doći do promene koalicionog sporazuma. Pošto Dinkić ostaje pri tezi da su njegovi ministri bogom dani, a da SPS i SNS zamene svoje kadrove ako smatraju da su loši, URS će najverovatnije dobiti šut-kartu. Resore koje su do sada vodili biće podeljeni između SNS i SPS, a postoji mogućnost i da naprednjaci i socijalisti međusobno „razmene“ ministarstva koja su do sada vodili - kaže izvor Kurira.Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS, rekla je juče da, ukoliko neko ne želi da učestvuje u rekonstrukciji Vlade, to može značiti razgovor o novom koalicionom sporazumu. Na pitanje da li postoji mogućnost da Dinkić izađe iz Vlade ukoliko ne smeni svoje ministre, Mihajlovićeva je rekla:- O tome treba da odluče lideri koalicionih stranaka koji će sesti i razgovarati.Direktor „Ipsos stratedžik marketinga“ Srđan Bogosavljević vidi tri opcije u slučaju rekonstrukcije Vlade - dogovor kojim će svi biti zadovoljni, novi koalicioni sastav u slučaju da dogovora ne bude ili izbore.Dogovor o rekonstrukciji kojim bi svi bili zadovoljni zahtevao bi od lidera koalicije bolne rezove unutar sopstvenih stranaka, dok je druga opcija da se redefiniše koalicioni sastav.

Vučić: Bez odugovlačenja!Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je juče da je bilo dosta odugovlačenja i da će rekonstrukcija Vlade biti završena do kraja jula.- Samo je jedno sigurno - nikad neću biti premijer uz pomoć političkih i kalkulantskih igara, već samo ukoliko bi to neki izbori na takav način odredili, a u ovom trenutku ne mislim da su izbori prioritet Srbije - rekao je Vučić za Tanjug.- Rekonstrukcija će biti završena. Sve odluke će biti donete do kraja sledeće nedelje, a najkasnije do kraja jula taj posao bi trebalo da bude završen i u Skupštini Srbije - naglasio je Vučić. U svakom slučaju, zaključio je on, kraj rekonstrukcije je do kraja jula.

Prihvatio bih funkcijuKurir je ranije pisao da će Dačić zameniti dva svoja ministra - Žarka Obradovića i Slavicu Đukić Dejanović, dok će se naprednjaci zahvaliti na saradnji Alisi Marić, Bratislavu Petkoviću i po svoj prilici Goranu Kneževiću. Kao kandidat za Ministarstvo finansija i privrede pominje se Bojan Dimitrijević iz SNS, koji u razgovoru za naš list kaže da mu ova funkcija još nije ponuđena, ali da bi je u načelu prihvatio.- To je hipotetičko pitanje. U načelu, da. Svaki čovek koji je u politici spreman je da preuzme i takvu vrstu odgovornosti. Ja sam političar, deo sam ekonomskog tima SNS, ali i profesor na univerzitetu - rekao je Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track