Babić: Uvesti radni kvorum!
Foto: Tanjug

Disciplinovanje poslanika

Babić: Uvesti radni kvorum!

Politika -
To podrazumeva da u skupštinskoj sali svakog trenutka bude po trećina poslanika iz svake poslaničke grupe, a to je moguće samo ako se izmeni Poslovnik o radu parlamenta

BEOGRAD- Problem malog broja poslanika u skupštinskoj sali može biti rešen uvođenjem obaveznog radnog kvoruma, a poslanici bi trebalo dva puta mesečno da "propituju" članove vlade kako bi se ojačala kontrolna uloga parlamenta, rekao je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić.

On je rekao da bi radni kvorum podrazumevao da u skupštinskoj sali svakog trenutka bude po trećina poslanika iz svake poslaničke grupe, a to je moguće samo ako se izmeni Poslovnik o radu parlamenta. Babić, koji je iz vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je da Poslovnik o radu parlamenta ima manjkavosti na koje je i javnost upozorila i da je samo jedna od njih "skandalozno" mali broj poslanika svih poslaničkih grupa koji prisustvuju sednicama parlamenta.

"Istina je da kvorum za početak sednice i za glasanje treba i mora da obezbedi vladajuća većina, ali obavezu radnog kvoruma moraju pođednako da imaju sve poslaničke grupe, i vladajuće koalicije i opozicije. Svi smo poslanici i neprisustvom na sednicama šaljemo lošu poruku građanima", rekao je Babić. On je kazao da je za promenu Poslovnika potreban politički dogovor svih poslaničkih grupa, da neće biti lako i jednostavno postići konsenzus o tome, ali da je zadatak poslanika i vlasti i opozicije da rade na podizanju ugleda parlameta. "Da bi se takav dokument primenjivao u Skupštini Srbije u punom kapacitetu, on mora biti usvojen konsenzusom. Ne bih želeo da budem neodgovoran pa da najavljujem određeni rok", rekao je Babić. Babić je rekao da parlament ne koristi u punom kapacitetu svoju kontrolnu ulogu i da je zato jedna od ideja da se uvede drugačiji koncept poslaničkih pitanja, tako što bi članovi vlade, umesto jednom, dva puta mesečno dolazili u parlament da odgovaraju na pitanja.

"Razmišljamo o konceptu da jednom mesečno poslanici postavljaju pitanja samo premijeru, a jednom mesečno, posle 15 dana, ostatku kabineta", rekao je Babić. On je naveo da je problem i to što često najveće poslaničke grupe u parlamentu ne stignu da postave pitanje vladi, jer po Poslovniku o radu, pitanja najpre postavljaju grupe s manjim brojem poslanika. Prema Babićevim rečima, pitanja koja poslanici postavljaju svakog utorka i četvrtka na početku rada nemaju veliku atraktivnost, jer ih, kako je kazao, postavljaju "kameri i praznoj stolici".

Upitan kad bi mogao da se izmeni Poslovnik, Babić je rekao da su za sad uočene manjkavosti u tom aktu i da će se u saradnji s Misijom OEBS-a i kroz iskustva drugih država, tražiti najbolje rešenje. "Ne želimo nista da presečemo preko kolena i da donesemo ishitrene odluke. Sarađivaćemo s Misijom OEBS-a, videćemo kakva su iskustva drugih zemalja, ne bi li najbolje iskustvo implementirali u rad Skupštine Srbije", rekao je Babić. Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da članovi vlade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednici koja je u toku, od 16 do 19 časova odgovaraju u skupštinskoj sali na pitanja poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track