Dačić: Ostajem ministar policije
Foto: Marina Lopicic

Rekonstrukcija Vlade Srbije

Dačić: Ostajem ministar policije

Politika -
Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da nema nameru da podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova i da će imena novih ministara biće poznata za desetak dana

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da nema nameru da podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova. I

Za desetak dana biće poznata imena novih ministara, rekao premijer Ivica Dačić i dodao da nema nameru da podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao da nema ništa protiv toga da najveća stranka u vladajućoj koaliciji, Srpska napredna stranka, preuzme resore finansija i privrede.

"Ne moram da budem uopšte ni premijer ni ministar unutrašnjih poslova, ali dok to jesam treba da imamo korektan odnos", rekao je Dačić upitan o izjavi potpredsednice SNS Zorane Mihajlović da jedan čovek ne može danas biti uspešan ako obavlja više funkcija u Vladi Srbije i da je od Dačića očekivala iskren izveštaj o radu.

Dačić je rekao da nije smatrao da izveštaj o svom radu treba da podnese Zorani Mihajlović, koja je ministarka energetike Srbije.

Upitan o eventualnim stranim kadrovima u vladi, Dačić je rekao da se tome ne protivi, ali je dodao da je prethodno potrebno videti kakav će biti koncept vlade i da li će ti ljudi moći da donesu rezultate.

Na pitanje o eventualnom angažovanju bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, Dačić je rekao da ako je on bio dobar za MMF ne vidi zašto ne bi bio dobar za Srbiju.

"Nisam protiv dolaska stranaca ako to ima pozitivnog efekta na našu vladu i zemlju", rekao je Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, i istakao da je bitan učinak koji bi strani kadrovi imali u srpskoj vladi.

Dačić je ponovio da nije bio za to da lider URS-a Mlađan Dinkić izađe iz Vlade već da je smatrao da ne treba da vodi finansije.Prema njegovim rečima, da bi rekonstrukcija bila temeljna mora doći do promena u resoru finansija i privrede.

Govoreći o novembarskim izborima na Kosmetu, premijer je rekao da ima mnogo problema oko održavanja tih lokalnih izbora i upozorio da Priština na svaki način pokušava da istakne nezavisnost uprkos tome što je briselski sporazum statusno neutralan.

Dačić je, govoreći o ciljevima vlade, rekao da je jedan od prioriteta da se postigne napredak u evrointegracijama i da zaista dođe do toga da se najkasnije do januara održi prva međuvladina konferencija Srbije i EU što će, kako je dodao, biti usko povezano sa dijalogom sa Prištinom i održavanjem lokalnih izbora oko čega "ima mnogo problema".

"To već ulazi u bezobrazluk zato što Priština pokušava na svaki način, na svakom koraku, da istakne svoju nezavisnost ", upozorio je Dačić.

Premijer je kao primer naveo da je cela Vlada Srbije stala iza toga "da Srbija treba da ide u Sporazum", da se nastavi dijalog i da su čak i pozvali Srbe da eventualno izađu na izbore kao jedinstvena lista .

Međutim, rekao je Dačić , Priština insistira da na glasačkom listiću ili papiru koji je potreban da bi se učestvoivalo na izborima stoji Republika Kosovo.

"Ako smo rekli da je sporazum statusno neutralan šta to sada znači", upitao je Dačić.

"Hašim Tači prihvati jedno, a oni na radnim grupama pričaju sasvim nešto drugo", dodao je premijer.

"Zaista mislim da to pitanje moramo krajnje da zaoštrimo jer na kraju krajeva mi smo stavili i čitav svoj politički autoritet kao Vlada Srbije na kocku imajući u vidu da smo polazili od toga da je Sporazum statusno neutralan", rekao je Dačić.

Govoreći o rekonstrukciji, odbacio i pojedine tvrdnje i natpise u medijima da je primena Sporazuma razlog što se u Srbiji ne ide na izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track