Vučić razgovarao sa Blerovim i Tačerkinim ministrima
Foto: KURIR

Britanci mogući savetnici

Vučić razgovarao sa Blerovim i Tačerkinim ministrima

Politika -
Bajers i Lili su istaknuti članovi različitih stranaka - prvi je laburista i bio je član kabineta premijera Tonija Blera, dok je drugi konzervativac i bio je u vladama Margaret Tačer i Džona Mejdžora, a sada je poslanik u Parlamentu Velike Britanije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa dvojicom uglednih britanskih političara i stručnjaka, Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem, o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu.

Dogovor o tome još nije postignut i konsultacije će se verovatno nastaviti.

Bajers i Lili su istaknuti članovi različitih stranaka - prvi je laburista i bio je član kabineta premijera Tonija Blera, dok je drugi konzervativac i bio je u vladama Margaret Tačer i Džona Mejdžora, a sada je poslanik u Parlamentu Velike Britanije.

Izvori, bliski Forin ofisu, procenjuju da se među razlozima za Vučićevo interesovanje za saradnike iz te zemlje nalazi i to što Majkl Devenport, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, u septembru preuzima dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji.

Bajers je u vreme premijera Blera obavljao visoke dužnosti - bio je šef Trezora, ministar za trgovinu i industriju, ministar za transport, lokalnu upravu i regione. Sa još nekoliko laburista, bio je umešan u aferu nelegalnog lobiranja u Parlamentu za interese korporacija.

Lili je trenutno potpredsednik Tetis Petroleuma, naftne kompanije s velikim interesima u centralnoj Aziji. Dok su britansku vladu vodili Tačer i Mejdžor, bio je na funkcijama ministra za trgovinu i industriju i za socijalno osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track