MIHAJLOVIĆEVA: Imena novih ministara pred Skupštinom u ponedeljak

Država funkcioniše

MIHAJLOVIĆEVA: Imena novih ministara pred Skupštinom u ponedeljak

Politika -
Ministarka nije htela da potvrdi medijske navode da će novi ministar privrede biti Saša Radulović, a poljoprivrede Svetlana Živanović, već je navela da će o tome konačnu reč dati stranački organi

BEOGRAD - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da je potpuno realno da se pred poslanicima u ponedeljak, 26. avgusta, nađu Novi zakon o ministarstvima i imena budućih ministara.

"Stvari se dešavaju upravo onako kako smo i rekli. Ne oteže se ništa. Vidite da država funkcioniše, ništa ne stoji, i to je važno za stanovništvo i zemlju", rekla je ministarka.

Ona nije htela da potvrdi medijske navode da će novi ministar privrede biti Saša Radulović, a poljoprivrede Svetlana Živanović, već je navela da će o tome konačnu reč dati stranački organi.

"Mi očekujemo puno od eksperata, jer je cilj rekonstrukcije bio da se brže ide u reforme, više neće biti mogućnosti da razni lobistički, politički centri odreduju ko će biti ministar ili direktor", kazala je Zorana Mihajlović, aludirajući na izjavu premijera i lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da ne očekuje puno od stručnjaka.

Ona je kazala da nije uobičajeno da Dačić govori o ministru kulture, a da prethodno nije bilo konsultacija, i dodala da Srpska napredna stranka ima mnogo boljih kandidata za ministra saobraćaja, ali da to nije "njihova kvota".

Ministarka je rekla da nije zadovoljna reformisanjem u "Srbijagasu" ni u "Elektroprivredi Srbije" i ponovila da će tražiti da se tačno utvrdi rok za restrukturiranje javnih preduzeća.

"Ako hoćemo da imamo uspešna javna preduzeća i preduzeća koja će sutra moći da odgovore potrebama stanovništva i privrede ona moraju da završe svoje reformisanje. Nisam zadovoljna sa reformisanjem ni u Srbijagasu, koje gotovo da nije ni počelo, ni Elektroprivredi Srbije, koje je previše sporo", rekla je Mihajlovićeva.Ona je istakla da će tražiti da se tačno utvrdi rok za restrukturiranje javnih preduzeća.

Mihajlović je navela da Srbija nije izuzetak i da za tako nešto u svim zemljama mora da postoji jaka politička volja. "SNS ima tu snagu i volju. Pokazuje je svaki dan i ako neko misli da će reforma da stane grdno se vara", rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li je realno da trećim reprogramom duga za električnu energiju koji je počeo prošle sedmice budu naplaćena sva dugovanja, Mihajlović je rekla da su građani shvatili nakon prvog i drugog reprograma da nema više odugovlačenja.

"S druge strane ni poslovodstva javnih preduzeća pre svega EPS-a ne mogu da govore da imaju ogromne dugove, a da se to godinama nije naplaćivalo. Gotovo je sa tim", rekla je Mihajlović.Ona je navela da tu mora da se stavi tačka i da je zato Ministarstvo energetike i pokrenulo inicijativu da se urade reprogrami da se konačno pokuša da se naplati ono što je moguće naplatiti i da se pomogne onima koji su socijalno ugroženi bilo kroz socijalnu kartu, bilo kroz reprogram. Mihajlović je navela i da deo stanovništva i privrede koji je redovno plaća sve svoje obaveze mora ponovo da ima pet odsto popusta i da se mora naći dodatni načini stimulacije.

http://www.youtube.com/watch?v=4KDPh4CjEdI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja