Stefanović: Gradski odbor SNS za promenu vlasti u Beogradu
Foto: Zorana Jevtic

Neophodne promene u glavnom gradu

Stefanović: Gradski odbor SNS za promenu vlasti u Beogradu

Politika -
Stefanović je u uvodnom izlaganju rekao da su grad potresale brojne afere, da je bilo sumnjivih tendera i favorizovanja firmi, čime je oštećen budžet Beograda

BEOGRAD - Gradski odbor SNS tražiće od predsedništva stranke da podrži njihov zahtev za promenu vlasti u Beogradu.

"Gradski odbor je odlučio da predsedništvu stranke i Glavnom odboru predloži donošenje odluke pristupanju neophodnim promenama u Beogradu", rekao je predsednik beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović.

On je nakon današnje sednice rekao i da su naprednjaci spremni da o toj temi razgovaraju s gradskim odborima SPS i DSS. Na pitanje novinara da li to znači najavu izbora, Stefanović je rekao da SNS ne beži od izbora, da su uvek spremni da na njima provere legitimitet, ali je dodao da će se za početak razgovarati o svim temama, te da ne postoji unapred smišljen politički dogovor, već da se, pre svega, radi na tome da se poboljša život građana Beograda.

"Nemamo nikakvo ograničenje, spremni smo i za izbore. Provera legitimiteta nam prija i verujemo da ćemo osvojiti veliku većinu", kazao je Stefanović novinarima.

On je izrazio nadu da će Predsedništvo i Glavni odbor stranke uvažiti odluku Gradskog odbora, i da će vrlo brzo sazvati sednicu o toj inicijativi. "Spremni smo da sa SPS-om i DS S-m nađemo najbolja rešenja za sve građane Beograda", rekao je Stefanović i dodao da bi "ceo sat" mogao da priča o "greškama i propustima" aktuelne gradske vlasti.

Stefanović je optužio gradonačelnika Beograda i predsednika DS-a Dragana Đilasa da svoju poziciju koristi za napade na Vladu Srbije kako bi ojačao poziciju u svojoj stranci, što nanosi štetu grajdanima.

SNS se na svim nivoima zalaže za ekonomske reforme u Srbiji i Beograd se ne može posmatrati van toga, jer ima važnu ulogu, rekao je Stefanović i ukazao da je za uspeh reformi neophodna dobra saradnja gradskih i državnih vlasti.

Funkcioner SNS-a je pred početak sednice ukazao da je u Beogradu bilo više sumnjivih tendera i favorizovanja određenih firmi, čime je gradski budžet oštećen za veliku sumu novca. Dodao je i da aktuelna vlast nema viziju kako od Beograda da napravi metoropolu, što glavni grad i jeste. Prema njegovim rečima, na današnjoj sednici nije bilo konkretnih predloga o mehanizmima za promenu gradske vlasti.

Stefanović je ukazao da su izbori u Zemunu bili prekretnica u opredeljivanju za promene u Beogradu. "To je bio potpuni test i provera legitimiteta", naveo je Stefanović i podsetio da je DS prošle godine na gradskim izborima imao 3.000 glasova više od SNS-a, ali da je ove godine na lokalnim izborima u Zemunu SNS osvojio 29.000 glasova, a DS 5.016.

Time su građani Zemuna pokazali da je gradska vlast izgubia legitimitet, ocenio je Stefanović i dodao da je Zemun reprezentativni deo grada u kome živi 200.000 ljudi.

Upitan s kim SNS o vlasti u Beogradu ne može da razgovara, Stefanović je rekao da je to DS, jer bi, taj bi razgovor bio besmislen, jer je "u ovom trenutku sve što se dešava u Beogradu rezultat njihovog rada".

Podsetimo, Stefanović je ranije danas na Sednici Gradskog odbora SNS, koja je počela je nešto posle 11 časova, a rekao da gradska vlast nema viziju kako da od Beograda naravi metropolu, što glavni grad jeste. Stefanović je u uvodnom izlaganju rekao da su grad potresale brojne afere, da je bilo sumnjivih tendera i favorizovanja firmi, čime je oštećen budžet Beograda.

Kao jedan od primera Stefanović je naveo funkcionisanje Busplusa, ocenivši da je ukupno stanje loše, da se uvode novi kontrolori, što je dodatno opterećenje za gradsku kasu, a time i Beograđane.

Sednica se održava u proširenom sastavu, tako da pored članova Gradskog odbora prisustvuju i odbornici SNS u Skupštini Beograda, kao i predsednici opštinskih odbora Beograda.

http://www.youtube.com/watch?v=NPtWQpghcmA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track