Vlada Srbije usvojila set zakona za pregovore sa EU!
Foto: Print

Vlada Srbije usvojila set zakona za pregovore sa EU!

Politika -
Usvojena je analiza aktivnosti u procesu pregovora i utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas dokumenta neophodnih za pregovore sa EU i osnovala Koordinaciono telo za proces pristupanja EU na čijem je čelu predsednik Vlade Srbije.

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila sve dokumente neophodne za uspostavljanje strukture za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Usvojena je analiza aktivnosti u procesu pregovora i utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Vlada je osnovala i Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, na čijem čelu je predsednik Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić najavio je za ponedeljak ili utorak sednicu Vlade Srbije na kojoj će tema biti evrointegracije, a šef pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević izjavila je tokom poslednje posete u Briselu da će na "evropskoj sednici" Vlade biti usvojen set zakona vezanih za evropske integracije.

Usvojen predlog zakona o sedištima sudova Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.Donošenjem ovog zakona biće obezbeđena ravnomerna opterećenost sudova u Srbiji i svim građanima omogućen lakši pristup pravdi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predlogom zakona predviđeno je da se u Srbiji broj osnovnih sudova poveća na 66, a da se redukuje broj sudskih jedinica.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković prethodno je izjavio da je taj zakon važan kako bi se omogućilo da pravda bude dostupna građanima, tamo gde za to ima prostora i resursa.

Selaković je, tokom posete Bačkoj Palanci prošle nedelje istakao da će u novoj sudskoj mreži neka mesta ostati i bez sudskih jedinica, ali da neće ostati bez komunikacije sa svojim sudom.

On je dodao da će u tim mestima, ostati otvorene sudske kancelarije u kojima će se vršiti prijem pisamana i potrebne sudske overe i to sve do početka rada javnog beležnika u tim mestima.

Selaković je, kako je tada saospstilo resorno ministarstvo naveo i da bi taj zakon treebalo da poče da se primenjuuje od 1.januara naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja