Najnovije vesti

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O SVOM POREKLU: Nikad me vampir nije ujeo, nemam Drakuline krvi
Foto: Zorana Jevtić

Intervju

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O SVOM POREKLU: Nikad me vampir nije ujeo, nemam Drakuline krvi

Specijal

 

 

Nikada nisam video nijednog vampira i nikada me nijedan nije ugrizao! Nemam nikakve veze, osim što sam odgledao film ili dva o njima - rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

On je to izjavio u intervjuu za Kurir, koji je rađenom posredstvom elektronske pošte, odgovarajući na naše pitanje da li u svojim venama ima i krvi čuvenog grofa Drakule, budući da je princ Čarls svojevremeno izjavio da vodi poreklo i od Drakule, a srpski prestolonaslednik je u srodstvu s britanskom krunom.

S kim ste od dvorova i dinastija s kojima ste u nekom srodstvu najbliži? Družite li se s nekim od njih, ne računajući odlaske na zvanične ceremonije? Moja supruga i ja izuzetno smo zadovoljni zaista odličnim odnosima koje imamo sa svim kraljevskim dvorovima. Pozivani smo na mnoge ceremonije, koje uključuju venčanja, rođendane i komemoracije. Izdvojio bih veoma draga sećanja na divnu proslavu 70. godišnjice venčanja moje kume, kraljice Elizabete, u zamku Vindzor 2017. godine.

Kuma... Kraljica Elizabeta II
Kuma... Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

Da li i koliko vaše srodničke veze s drugim dinastijama pomažu Srbiji? Verujem da pomažu imidžu Srbije i pokazuju da poštujemo prijateljstvo. Sledeći korak trebalo bi da bude da se članovi kraljevskih porodica pozovu da posete Srbiju, da im se pokaže naša prelepa zemlja, a oni bi zauzvrat sigurno mnogima pomenuli veliko gostoprimstvo našeg naroda.

Interesantno je da Karađordevići imaju veze i s lozom Nemanjića, ali preko Rumunije. Šta kažete na taj neobičan splet okolnosti? Srbija je bila bogata i napredna srednjovekovna zemlja u vreme Nemanjića. Tada, baš kao i danas, kraljevske porodice bile su povezane mnogim brakovima, tako da i nije baš neobično da je moja baka, Kraljica Marija, bila daleki (21 koleno unazad) potomak kralja Dragutina Nemanjića.

Oduševljen... Princ Čarls na Kalemegdanu
Oduševljen... Princ Čarls na Kalemegdanufoto: Profimedia

Možete li da nam kažete neku anegdotu s nekom krunisanom glavom? Tokom posete princu Čarlsu u Klarens Hausu (njegova rezidencija) rekao nam je da je oduševljen posetom Srbiji. On i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola, oduševljeni su što su bili zvanično pozvani i izuzetno im se dopalo ono što su videli. Princ nam je takođe rekao da je veoma uživao u poseti Dvorskom kompleksu.

IZVANREDNI ODNOSI S PETROVIĆIMA

foto: Kancelarija NJ.K.V. Karađorđevića

U kakvim ste sada odnosima s naslednicima kralja Nikole Petrovića? Imamo izvanredne odnose, viđamo se na mnogim događajima, kao što možete da vidite na priloženoj fotografiji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...