PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O SVOM POREKLU: Nikad me vampir nije ujeo, nemam Drakuline krvi
Foto: Zorana Jevtić

Intervju

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O SVOM POREKLU: Nikad me vampir nije ujeo, nemam Drakuline krvi

Specijal -

Nikada nisam video nijednog vampira i nikada me nijedan nije ugrizao! Nemam nikakve veze, osim što sam odgledao film ili dva o njima - rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

On je to izjavio u intervjuu za Kurir, koji je rađenom posredstvom elektronske pošte, odgovarajući na naše pitanje da li u svojim venama ima i krvi čuvenog grofa Drakule, budući da je princ Čarls svojevremeno izjavio da vodi poreklo i od Drakule, a srpski prestolonaslednik je u srodstvu s britanskom krunom.

S kim ste od dvorova i dinastija s kojima ste u nekom srodstvu najbliži? Družite li se s nekim od njih, ne računajući odlaske na zvanične ceremonije? Moja supruga i ja izuzetno smo zadovoljni zaista odličnim odnosima koje imamo sa svim kraljevskim dvorovima. Pozivani smo na mnoge ceremonije, koje uključuju venčanja, rođendane i komemoracije. Izdvojio bih veoma draga sećanja na divnu proslavu 70. godišnjice venčanja moje kume, kraljice Elizabete, u zamku Vindzor 2017. godine.

Kuma... Kraljica Elizabeta II
Kuma... Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

Da li i koliko vaše srodničke veze s drugim dinastijama pomažu Srbiji? Verujem da pomažu imidžu Srbije i pokazuju da poštujemo prijateljstvo. Sledeći korak trebalo bi da bude da se članovi kraljevskih porodica pozovu da posete Srbiju, da im se pokaže naša prelepa zemlja, a oni bi zauzvrat sigurno mnogima pomenuli veliko gostoprimstvo našeg naroda.

Interesantno je da Karađordevići imaju veze i s lozom Nemanjića, ali preko Rumunije. Šta kažete na taj neobičan splet okolnosti? Srbija je bila bogata i napredna srednjovekovna zemlja u vreme Nemanjića. Tada, baš kao i danas, kraljevske porodice bile su povezane mnogim brakovima, tako da i nije baš neobično da je moja baka, Kraljica Marija, bila daleki (21 koleno unazad) potomak kralja Dragutina Nemanjića.

Oduševljen... Princ Čarls na Kalemegdanu
Oduševljen... Princ Čarls na Kalemegdanufoto: Profimedia

Možete li da nam kažete neku anegdotu s nekom krunisanom glavom? Tokom posete princu Čarlsu u Klarens Hausu (njegova rezidencija) rekao nam je da je oduševljen posetom Srbiji. On i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola, oduševljeni su što su bili zvanično pozvani i izuzetno im se dopalo ono što su videli. Princ nam je takođe rekao da je veoma uživao u poseti Dvorskom kompleksu.

IZVANREDNI ODNOSI S PETROVIĆIMA

foto: Kancelarija NJ.K.V. Karađorđevića

U kakvim ste sada odnosima s naslednicima kralja Nikole Petrovića? Imamo izvanredne odnose, viđamo se na mnogim događajima, kao što možete da vidite na priloženoj fotografiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja