MILIVOJ RANĐIĆ, DIREKTOR ZADUŽBINE HILANDARA: Doprinos budućnosti srpskog naroda
Foto: Hilandar.org

AUTORSKI TEKST ZA KURIR

MILIVOJ RANĐIĆ, DIREKTOR ZADUŽBINE HILANDARA: Doprinos budućnosti srpskog naroda

Specijal -

Narodi koji zaborave na svoju prošlost, na njena izvorišta, simbole i spomenike osuđeni su da nemaju svoju budućnost

Sumirajući poduhvate konstatujemo da se u proteklih 17 godina od požara i 15 godina radova obnovom Hilandara realizuje najveći poduhvat revitalizacije i rekonstrukcije manastira još od 14. veka i velikog poduhvata obnove koji je sproveo sveti kralj Milutin.

Za potonja pokolenja

Kao što je sveti kralj pred sobom imao jasne planove o održanju i očuvanju dinastičke, pa i nacionalne zadužbine za potonja pokolenja, tako se danas rukovodimo savremenim principima integralne zaštite duhovno-kulturnog dobra sa istim dugoročnim ciljevima. Pri tome nas raduju dve važne činjenice. Prva, što svi stručni komentari o dosadašnjem toku rekonstrukcije i zaštite graditeljske baštine, i sa srpske i sa grčke strane, visoko vrednuju kvalitet izvedenih radova, kako u građevinskom smislu, tako i kad je reč o očuvanju i prezentaciji nasleđa.

Druga je da se, i pored svih svetskih turbulencija i kriza, kao i brojnih problema sa kojima se Srbija suočava već nekoliko decenija, obnova Hilandara održala kao važan prioritet očuvanja kulturne i duhovne baštine našeg naroda. Budući da smo i kao zajednica i kao pojedinci pod pritiskom i stalnim udarom kriza, onda je posvećenost održanju Hilandara i naš uporni doprinos njegovom neprekinutom trajanju pravi melem za pesimizam i eliksir nade i optimizma za održanje i dobrobit srpskog naroda i otadžbine u celini.

U narednom periodu, od dve do tri godine, predstoje radovi na igumenariji i dohiji, poslednja dva od izgorelih konaka. Prvi su goreli, ali ih poslednje obnavljamo jer se u slabostima i nestabilnim temeljima jugozapadne strane manastirskog kompleksa krije glavni uzrok požara. Čitavu celinu smo istraživali duže od decenije i tek uz učešće više stručnih timova i institucija iz Grčke i Srbije, ali i pojedinačnih konsultanata iz drugih zemalja, sada pristupamo njenoj rekonstrukciji i time konačno otklanjamo sve direktne posledice velikog požara.

Kulturno nasleđe

Ova godina u manastiru Hilandaru započela je zvaničnom posetom visokog gosta, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se lično upoznao sa rezultatima i izazovima obnove Hilandara i koji je nedvosmisleno potvrdio rešenost naše otadžbine da obezbedi sredstva i podršku za završetak ovog poduhvata, ali i za kontinuitet u očuvanju srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Svetoj gori.

Siguran nastavak dosadašnje brige za očuvanje i obnovu Hilandara i posvećenost otadžbine njegovom održanju i zaštiti nasleđa u budućnosti biće saobrazni jedinstvenom kontinuitetu samog Hilandara, ali i doprinos budućnosti srpskog naroda, jer narodi koji zaborave na svoju prošlost, na njena izvorišta, simbole i spomenike, osuđeni su da nemaju svoju budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track