NACISTI POSEJALI SMRT: Beograd razoren pre 80 godina, a novine tog jutra pisale o miru na Balkanu
Zločinački napad Adolfa Hitlera i njegove vojske na Beograd 1941., Foto: Profimedia/Kurir

Osam decenija od početka rata

NACISTI POSEJALI SMRT: Beograd razoren pre 80 godina, a novine tog jutra pisale o miru na Balkanu

Specijal -

Predstavljamo štampu koja nikad nije stigla do kioska jer su 6. aprila 1941. nemački vojnici napali Jugoslaviju

Na vest da je u Jugoslaviji 27. marta 1941. zbačena vlada koja je potpisala savez s Nemačkom, nacistički vođa Adolf Hitler je naredio da se odmah, istovremeno s planiranim napadom na Grčku, izvede i napad na Jugoslaviju. Na taj način sprečilo bi se eventualno povlačenje jugoslovenske vojske prema Grčkoj i stvaranje drugog Solunskog fronta, kao što se dogodilo u Prvom svetskom ratu.

Uništen grad
Uništen gradfoto: arhiva, Youtube Printscreen

Đerdapska klisura

U noći između 5. i 6. aprila, pre 80 godina, Nemci su zauzeli ulaz u Đerdapsku klisuru na Dunavu, a u ranu zoru 6. aprila bombardovan je Beograd. Iz nekoliko pouzdanih izvora jugoslovenska vlada je već poslednjih dana marta bila obaveštena o datumu napada, a i sami građani osećali su šta im se sprema. Ali se iz ondašnjih dnevnih novina - najviše zbog cenzure - blizina rata direktno ne oseća.

U novinama koje nose datum od 6. aprila 1941, i koje se zbog bombardovanja nikad nisu našle na beogradskim kioscima, preovlađuju vesti iz nemačko-engleskog rata i italijanskih operacija u Albaniji i Grčkoj.

U vestima s domaće političke scene preovlađuju obostrana uveravanja - i sa srpske i sa hrvatske strane - da će se u narednom periodu držati zajedno i uzajamno pomagati, i komentari u kojima se predviđa "mirno rešenje za Balkan".

bombardovanje, 1941., 6. april
foto: arhiva, Youtube Printscreen

Manje strana

U drugom delu novine, posvećenom "kulturi i zabavi", Politika objavljuje veliki prilog o prodavačicama cveća iz Pinosave, a Vreme razgovor sa ženom koja je prevela "Gorski vijenac" na francuski i tekst o značaju vazduhoplovnog modelarstva za vaspitanje mladih.

Jedino vesti da će novine ubuduće, zbog smanjenog broja strana, "a i da bi informacije bile dostupnije građanstvu", smanjiti cenu sa dva na jedan dinar i da će pošta ubuduće primati pakete samo za vojsku nagoveštavaju vanredno stanje.

Takav je i tekst, gotovo humoreska, o prvoj i drugoj noći tokom kojih je na snazi bila odluka o zamračivanju gradova.

"Samo beogradske kafane, u kojima je uvek tako veselo raspoloženje", izveštava Politika o atmosferi nakon isključenja struje u prestonici uveče 5. aprila 1941. godine, "kao da su još više oživele. U mraku, odjeknule su složno pesme, a bilo je i smeha i šale."

Aprilski rat
Aprilski ratfoto: Profimedia/Kurir

Ubistva Nemaca

Daleki nagoveštaj zla koje se spremalo predstavljao je samo demanti, najopširniji u Pravdi:

"Sa zvanične strane umoljeni smo da objavimo sledeće: ... Izvesni inostrani listovi i radio-stanice danas obaveštavaju svoje čitaoce i slušaoce da se broj ubistava Nemaca povećava, da je opasno govoriti nemački, madžarski i rumunski u Jugoslaviji, da je u varoši i u oblasti Kranja zapaljeno i potpuno izgorelo nekoliko nemačkih naselja, da su zapaljena neka nemačka sela na jugoslovenskoj granici, da su u Iloku i Sremu zapaljena mnogobrojna nemačka imanja, da nemačka naselja u dolini Save gore, da je potpredsednik opštine Pardanj kod Modoša, inače pripadnik nemačke manjine, ubijen, da je jedan Srbin u Novom Sadu napao nožem na ulici tri Nemca, ranio ih, a jednom presekao grkljan, i još bezbroj 'svireposti' koje može uobrazilja jednog tobož obaveštajnog organa iskonstruisati."

Pravdanje je bilo uzalud. Dok su slovoslagači u štampariji slagali ove redove, piloti Luftvafea startovali su motore svojih bombardera...

Kurir.rs / Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track