EKSTREMNO OPAKI: Zoran Jakšić 3 puta pokušao da pobegne iz zatvora, Čaba Der pretukao cimere, Vlada Budala robija sa džihadistima!
Foto: EPA, Profimedia, Privatna arhiva

najgori srpski kriminalci

EKSTREMNO OPAKI: Zoran Jakšić 3 puta pokušao da pobegne iz zatvora, Čaba Der pretukao cimere, Vlada Budala robija sa džihadistima!

Specijal -

Zrenjaninac je u peruanskom kazamatu „Kastro Kastro” iskopao tunel za beg, ali mu je plan propao pošto je premešten u drugu ustanovu, dok „nasmejani ubica” u Mađarskoj napada zatvorenike „jer mrzi nasilnike nad ženama”

Pokušaji bekstva iz zatvora, napadi na čuvare, posebni režimi čuvanja i neobični cimeri, samo su deo svakodnevice državljana Srbije koji su na izdržavanju doživotnih ili dugogodišnjih kazni za najteža krivična dela.

Jedan od najpoznatijih zatvorenika u Južnoj Americi je Zoran Jakšić iz Zrenjanina, vođa klana Amerika! Uhapšen je 2016. u Peruu i zbog šverca kokaina osuđen je na 20 godina zatvora.

Iskopao tunel

- Jakšić se u decembru prošle godine ponovo našao na meti peruanskih istražitelja, i to zbog tajnog tunela koji je otkriven u jednom od najčuvanijih zatvora „Kastro Kastro”, u kome on robija. Prolaz je otkriven blizu zatvora i veruje se da je iskopan kako bi kroz njega pobegao Jakšić. Obaveštajnim radom uspeli smo da saznamo da je kriminalna grupa Kartel de Sinaloa za tunel platila više od pola miliona dolara - izjavio je pukovnik specijalizovane brigade protiv kriminala Viktor Revoredo za portal Republika.

Zoran Jakšić
foto: Printscreen
Zoran Jakšić
foto: Printscreen

On je otkrio da je prvi korak koji je kartel napravio bilo angažovanje šest osoba za kopanje tunela.

- Policija je dobila upozorenje da Srbin pravi planove za bekstvo i zbog toga je on u februaru 2019. iznenada prebačen u drugi zatvor. Sada je otkriveno da je kriminalna grupa koja mu je kopala tunel, kada je saznala za Jakšićevu selidbu, obustavila radove i iskopani deo tunela popunila džakovima peska. Tunel nisu zatrpali, jer su čekali trenutak da on ponovo bude vraćen u „Kastro” i da onda nastave s radovima.

Posle ovoga, Jakšić se nije smirio, te je posle premeštanja u zatvor u vojnoj bazi Kalao ponovo pokušao beg.

- Nisu izneti detalji najnovijeg plana, ali je poznato da je njegov premeštaj prošao pod dosad neviđenim merama bezbednosti. Inače, ispostavilo se da je Jakšić i 2019. tražio da ide kod lekara, a da je planirao da pobegne i tada, jer je shvatio da su istražitelji na tragu njegovog tajnog tunela - pisali su peruanski mediji.

Španski Alkatraz

Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, nekadašnji pripadnik zemunskog klana koji je u Španiji osuđen na 22 godine zajedno sa Lukom Bojovićem, robija u najozloglašenijem zatvoru u Španiji, a cimeri su mu okoreli kriminalci, među kojima su i teroristi Islamske države. On se godinama nalazi u najčuvanijem zatvoru Zuera u Saragosi, zvanom i „španski Alkatraz” i jedan je od 50 najopasnijih osuđenika, zbog čega je pod strogim merama.

- U zatvoru Zuera robijaju okoreli kriminalci, ubice, ali i teroristi. Smatraju se ekstremno opasnim i smešteni su u posebnom paviljonu. Milisavljević deli životni prostor sa čak pet islamista. Pored njega, u istom paviljonu je i Danijel Fernandez Asena, koji je osuđen kao džihadista, ali i terorista Fransisko Muhika Garmendija, zvani Pakito, koji je bio na čelu organizacije ETA, koja se borila za nezavisnost Baskije od Španije - preneli su španski mediji.

Vlada Budala
foto: EPA

Plaćenik tukao cimere

Plaćeni ubica Čaba Der, koji je uhapšen u Pragu, a kome se u Srbiji sudi zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu, u Mađarskoj je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića i mađarskog državljanina Lasla Ventule.

Der, poznat i kao „nasmejani ubica”, pretukao je dvojicu cimera u ćeliji.

- Prošle godine je premlatio pritvorenika koji je ubio ženu, jer ne može da podnese muškarce koji zlostavljaju žene - preneo je prošle godine Blik.hu.

Primirje u zatvoru nije trajalo dugo, te je u junu Der ponovo napao, ovoga puta drugog cimera, kome se sudi zbog ubistva majke.

- Udario mu je glavom o zid i pesničio ga - pisali su mađarski mediji.

Čaba Der
foto: Profimedia

Ćelija kao diskoteka

Dolazile mu prostitutke

l Boravak Zorana Jakšića u zatvoru u Peruu obeležio je i skandal s prostitutkama. Naime, policija je na osnovu prisluškivanih razgovora došla do informacije da su Srbina u ćeliji posećivale dame sumnjivog morala. Navodno, kriminalac Oskar Rodrigez Gomez, poznat po nadimku Turbo, organizovao je i plaćao žene koje su Jakšiću dolazile u ćeliju, a navodno je imao i stražara koji ih je propuštao. U zatvoru ga je posetila i jedna novinarka, koja je kasnije za medije ispričala da Jakšićeva ćelija podseća na diskoteke iz devedesetih, da ima čak dva mobilna telefona, televizor i knjige, kao i da dominira dezen tigrovih šara.

- Ovde sve može da se kupi. Donose mi hranu koju želim. Boca viskija košta 100 dolara plus mito - prenela je ona Jakšićeve reči.

Zoran Jakšić
foto: Privatna arhiva

Igor Vaclavić izaziva jezu

Subotičanina drže u staklenom kavezu!

l Hapšenje nekada najtraženijeg begunca iz Srbije, Subotičanina Igora Vaclavića, u Španiji je privuklo veliku pažnju, ali on je iza rešetaka nastavio da šokira. Vaclavić, koji je tražen zbog dva ubistva u Italiji, u Španiji je prilikom hapšenja ubio troje ljudi, a teško povredio dvoje. Svaki njegov izlazak iz zatvora pravi je medijski spektakl, jer jednog od najopasnijih Srba sprovode specijalci, vezanog lancima i uz neviđene mere obezbeđenja. Vaclavić, poznat i pod nadimcima Igor Rus i Igor Srbin, do sada je boravio u zatvoru Zuero, Tekseiro i Duenas, a prilikom suđenja ga smeštaju u stakleni kavez.

- U Italiji je već osuđen na doživotnu robiju - objasnili su mediji.

Njegov boravak iza rešetaka obeležile su razne neprilike.

- U Zueri su mu čuvari pretili smrću, pa je prebačen u Tekseiro, gde su zbog njegovog dolaska podignute mere bezbednosti na najviši mogući nivo - navode mediji.

- Uprkos tome, on je tokom prebacivanja u zatvor Duenas napravio haos i povredio čak četvoricu stražara. Kada su ušli u njegovu ćeliju kako bi ga sproveli, Vaclavić ih je napao polomljenom keramičkom pločicom.

Tokom tog ročišta otkriveno je da su u ćeliji pronađene poruke koje je Vaclavić pisao na srpskom:

- Vreme je samo prozor, smrt su samo vrata. Vratiću se i tražiti svakoga od vas - napisao je serijski ubica.

Igor Srbin
foto: EPA Antonio Garca
Igor Srbin
foto: EPA Antonio Garca

kurir.rs/Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track