OTKRIVAMO: Komunisti vozili pomije i mleko u vozilu u kom je ubijen kralj Aleksandar! Na kraju je završio na vojnom otpadu
Foto: Shutterstock, Arhiva

Nepoznato o atentatu u Marselju

OTKRIVAMO: Komunisti vozili pomije i mleko u vozilu u kom je ubijen kralj Aleksandar! Na kraju je završio na vojnom otpadu

Specijal -

Posle više od osam decenija od ubistva Aleksandra Karađorđevića objavljujemo neverovatne činjenice o tragičnoj smrti člana kraljevske porodice

Iako smo mislili da znamo sve o ubistvu kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine u Marselju, stvari ipak stoje drugačije.Naime, ovo ubistvo je zvanično istraženo i atentatori su osuđeni, ali je do dan-danas mnogo toga ostalo nedorečeno i nerazjašnjeno. Deo misterije u svojoj knjizi „Atentat 1934“ otkriva književnik Milan Bogojević, koji kaže da se atentatom niko nije ozbiljno bavio jer se to nije smelo, ili se nije želelo, dok je snažna komunistička propaganda učinila da Aleksandar postane, ako ne omražen, onda bar ne baš omiljeni srpski kralj.

Od vozila su ostali samo farovi, koji se čuvaju u Muzeju automobile
Od vozila su ostali samo farovi, koji se čuvaju u Muzeju automobile

Ostali samo farovi

Bogojević je svojevremeno za Kurir, uoči objavljivanja knjige, otkrio neke stvari koje su usledile nakon ubistva kralja Aleksandra, a o kojima šira javnost nema informacija.

Jedna od tih stvari jeste i pitanje šta se dogodilo sa automobilom u kom je ubijen kralj Aleksandar.- Automobil „delaž D8“, sa svim oružjem koje je zaplenjeno kod atentatora, predat je našoj vladi godinu dana nakon atentata. Oni su bili izloženi u Vojnom muzeju, a nakon oslobađanja Beograda oslobodioci upadaju u muzej i skrnave postavku posvećenu kralju. Oružje nestaje, a vozilo komunistička vlada prepravlja za potrebe uprave grada. U njemu se prevoze pomije i mleko! Nakon što je odslužio svoje, auto su odvezli na vojni otpad. Od njega su ostali samo farovi, koji se nalaze u Muzeju automobila u Beogradu - otkriva Bogojević.

Poslednja fotografija kralja Aleksandra
Poslednja fotografija kralja Aleksandra

Ukraden i pištolj

Nepoznata je i sudbina pištolja kojim je ubijen kralj.

- Pištolj „mauzer C96 M32“ verovatno krasi vitrinu nekog strastvenog kolekcionara, a u Vojnom muzeju sada je izložena samo uniforma u kojoj je stradao kralj Aleksandar - kaže naš sagovornik.Misterija je i to ko je „plava dama“ koja je prošvercovala oružje u Francusku i donela atentatorima.- Francuzi su tvrdili da je to Katica Šiler, koja je u Mađarskoj učestvovala u organizaciji ustaških grupa. Jugoslovenska tajna policija je pak tvrdila da „lepa plavka“ ili Marija Vudračec (ime iz lažnog pasoša) nije Katica Šiler, već Stana Godina, supruga Antuna Godine, poznatog člana bande Al Kaponea - objasnio je Bogojević.

Šta je izgovorio u samrtnom ropcu

KRALJ NIJE REKAO: „ČUVAJTE MI JUGOSLAVIJU“

Kraljeve poslednje reči su navodno bile: „Čuvajte mi Jugoslaviju!“ Međutim, po svemu sudeći, kralj Aleksandar to nije izgovorio. Francuzi su prvo objavili da su poslednje reči bile: „Čuvajte jugoslovensko-francusko prijateljstvo!“ Shvativši da su preterali, isekli su rečenicu i ostavili jedan deo. Međutim, pitanje je da li bi čovek koji se nalazi na samrti bio u stanju da politički misli i izgovara čitavu rečenicu. Medicinski stručnjaci slažu se da on nije mogao ništa da izgovori zbog ozbiljnosti ranjavanja.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track