HRAM SVETOG SAVE, NAJVEĆI SRPSKI PRAVOSLAVNI HRAM: Čudo ni na nebu ni na zemlji
Foto: Shutterstock

specijal

HRAM SVETOG SAVE, NAJVEĆI SRPSKI PRAVOSLAVNI HRAM: Čudo ni na nebu ni na zemlji

Specijal -

Ideja o izgradnji hrama, u znak sećanja na spaljivanje moštiju Svetog Save 1595. godine od strane turskih okupatora, nastala je 1894. Gradnja je započela 1935. godine

Impozantni krst, visine 10,5 metara, težine četiri tone i širok pet metara, koji se nalazi na centralnoj kupoli hrama, krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od najboljih modernih vajara u Srbiji - Nebojše Mitrića, učenik Ivana Tabakovića.

Tadašnja komunistička vlast, akademici, slikari i pisci najoštrijim kritikama zasuli su umetnika i optužili ga da je njegov krst „previše moderan” i da „odudara od tradicije”.

Izabran je, na predlog tadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića, od patrijarha srpskog Germana - da osmisli krst. Međutim, grupa intelektualaca - u kojoj su bili Petar Omčikus, Milan Komnenić, Rajko Petrov Nogo, Radovan Samardžić, Miroslav Pantić, Đorđe Trifunović, Sreten Petković, Dinko Davidov, Petar Peđa Ristić - piše peticiju Sinodu SPC, kojom se traži neusvajanje rešenja vajara Nebojše Mitrića, jer je „previše vizantijsko, bezdušno i neduhovno je”, jer je „odljudna pojava” koja na sebi ima „vizantijske krljušti” itd.

Ova agresivna kampanja tokom meseci je poprimila velike dimenzije, zadirući duboko u privatni život Nebojše Mitrića, koji je nastavio da radi pod nesnosnim pritiskom. Sinod, pak, odbacuje peticiju. Ali pritisak je bio prejak. Mitrić, očajan zbog reakcije, u avgustu 1989. godine ubija se u dvadeseto jutro pošto je sunce obasjalo krst na kupoli. Pucao je u sebe u Palmotićevoj ulici. Imao je 58 godina.

Autor krsta Nebojša Mitrić
Autor krsta Nebojša Mitrićfoto: Privatna Arhiva

Kad se pobuna oko krsta smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je priznato za najbolje, a ovom velelepnom pozlaćenom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta. U umetnikovoj biografiji, pored brojnih vrhunskih vajarskih dela, upisana je i neobična priča o tome da je kao dete preživeo Holokaust.

Kad su nacisti vodili Jevreje u logor Sajmište, Nebojšina majka uspela je da ga sakrije ispod tezge obućarske radnje u Brankovoj ulici i tako mu je spasla život. Porodica mu je kasnije ubijena, a njemu je prezime promenjeno u Mitrić, po vlasniku obućarske radnje koji ga je usvojio.

Beograd dobio svoj krst i krov

Majstor Sava pozlatio krst Svetog Save

Majstor Sava Dimitrijević pozlatio je najveći krst na svetu u proleće 1989. godine. Prečnik kugle na njegovoj osnovi je dva metra. Izrađen je od najkvalitetnijeg čelika - prohroma, i pozlaćen zlatnim listićima od 24 karata. Centralni krst osveštao je patrijarh German.

Hram Svetog Save
foto: Privatna Arhiva

Grandiozna konstrukcija podignuta je na zacrtanu visinu od 40 metara za 20 dana. Dnevni rast konstrukcije tokom radova bio je 2,5 metara. Kupola je podizana u „koracima” od 11 centimetara u jednom hodu. Beograd je sve to budno pratio.

„Naš grad je konačno dobio svoj krst i svoj krov”, prenele su novine te 1989. godine.

PODIZANJE

Pripreme:

- Izliven je armiranobetonski prsten u naosu hrama kao glavni nosivi deo kupole.

- Kupola je montirana u delovima na zemlji, sa 24 prozora, donjim prstenom, 24 lakim armiranobetonskim rešetkama i sfernim armiranobetonskim ljuškama (gornjom i donjom).

Hram Svetog Save
foto: Privatna Arhiva

- Izrađena je hidro i termo izolacija, bakreni pokrivač i pozlaćeni krst težak četiri tone.

Podizanje:

- Koristilo se 16 hidrauličnih dizalica koje su gurajući, "potiskivale" kupolu prema gore.

Hram Svetog Save
foto: Privatna Arhiva

- Podizanje je trajalo 40 dana, od sredine maja do 26. juna 1989.

- Vertikalni hod je bio u proseku 2 metra dnevno, izvođen u dvosačasnim podizanjima.

Hram Svetog Save
foto: Privatna Arhiva

- Proces je pažljivo praćen sa više nivoa: preko 1.000 inženjera iz zemlje i sveta, pet TV stanica snimalo je podvig.

Zanimljivosti:

- U vreme podizanja, to je bio svetski podvig za masu od čak 4.000 tona i podizanje na visinu od 40 metara

Hram Svetog Save
foto: Privatna Arhiva

- Metode primenjene pri podizanju kupole bile su do tada korišćene samo u SAD i tadašnjem SSSR-u.

- Podizanje kupole simbolično je povezano sa Vidvodanom, kada je prvi put održana liturgija pod njenim svodom.

Najveće kupole sveta

Katedrala Santa Maria del Fiore, poznata i kao florentinski duomo, je glavna crkva u Firenci, Italija. To je jedna od najvećih crkava na svetu i simbol grada. Kada je završena u 15. veku, bila je najveća crkva na svetu, a i danas ima najveću kupolu od opeke.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završena 1471.

Građena 51 godinu

Visina kupole 54,8 m

Bazilika Svetog Petra je najveća crkva na svetu i jedna od najvažnijih hrišćanskih crkava. Nalazi se u Vatikanu, u Rimu, Italija.

Izgradnja bazilike je počela 1506. godine. Na izgradnji su radili neki od najvećih umetnika, uključujući Mikelanđela, Rafaela i Berninija.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završena 1626.

Građena 120 godina

Visina kupole 49,9 m

Gol Gumbaz je mauzolej koji se nalazi u gradu Bijapuru u Indiji. Sagradio ga je sultan Muhamed Adil Šah, sedmi vladar Adilšahijske dinastije, kao svoju grobnicu. Izgradnja je počela 1626. godine i trajala je do 1656. godine, kada je sultan umro.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završen 1656.

Građen 30 godina

Visina kupole 43,8 m

Panteon je hram posvećen svim bogovima. Nalazi se u Rimu, u Italiji. Sagradio ga je car Hadrijan u 2. veku nove ere. Panteon je jedan od najbolje očuvanih antičkih spomenika u Rimu. Izgrađen je od betona i mermera. Ima najveću betonska kupolu na svetu.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završen oko 300.

Građen 10 godina

Visina kupole 43,2 m

Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i druga po veličini pravoslavna crkva na svetu, posle Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Nalazi se na Vračaru, u Beogradu, na mestu gde je, prema predanju, spaljen Sveti Sava.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završen 2020.

Građen 85 godina

Visina kupole 39,0 m

Aja Sofija je crkva i džamija koja se nalazi u Istanbulu, u Turskoj. Sagradio ju je vizantijski car Justinijan I. Bila je najveća crkva na svetu više od hiljadu godina. Nakon osvajanja Konstantinopolja od strane Osmanlija pretvorena je u džamiju.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završena 537.

Građena 7 godina

Visina kupole 32,0 m

Katedrala Svetog Pavla je katedrala anglikanske crkve u Londonu, u Engleskoj.

Katedrala je jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih znamenitosti Londona. Visinom od 111 m bila je najviša zgrada u Londonu od 1710. do 1963. god.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završena 1710.

Građena 35 godina

Visina kupole 32,0 m

Tadž Mahal je mauzolej koji se nalazi u Agri, u Indiji. Sagradio ga je mogulski car Šah Džahan kao spomen svojoj ženi Mumtaz Mahal. Mauzolej je okružen veličanstvenim vrtom i ima kupolu od belog mermera koja je visoka 73 metra.

kupola, hram
foto: Shutterstock

Završen 1648.

Građen 16 godina

Visina kupole 28,3 m

Aleksandar Panić i Ivan Čorbić

Bonus video:

13:13

TO JE ŽIVOT Hram naše vere

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track