SRBI MORAJU BRZO DA RAZMIŠLJAJU I ZAUZMU VLAST NA SEVERU! Božinović: Kurti hoće DA SE ZNA da je on SVE pustio, jer zna šta SLEDI
Foto: Kurir televizija

KIM

SRBI MORAJU BRZO DA RAZMIŠLJAJU I ZAUZMU VLAST NA SEVERU! Božinović: Kurti hoće DA SE ZNA da je on SVE pustio, jer zna šta SLEDI

SRBI NA KIM -

Nakon dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je važno postizanje dogovora koji podrazumeva primenu prethodnih dogovora, kao i to da srpski narod na Kosovu neće biti maltretiran.

Postignut dogovor i formiranje srpskih opština na severu KIM, pokretači su razgovora u jutarnjem programu Kurir TV.

Gosti su bili Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu.

- Ovo je taktička pobeda koja će omogućiti jednu pauzu kako bismo se spremili za krupnije teme od tablica. Odlučivalo se kako će se o otvorenim pitanjima govoriti kasnije. Kurti hoće da kaže da je on ovo pustio znajući da sad slede pregovori, a to je statusno pitanje - rekao je Božinović.

Demo Beriša, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

A da li je na potezu Srbija, sada kada je po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ostalo ispunjenje drugog uslova, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, bez čega se kosovski Srbi neće vraćati u institucije, komentarisao je Beriša.

- Srbima je potrebno da se vrate i normalno funkcionišu da bi srpski građani tamo mogli da žive. Sada je još uvek pravni vakuum. Uspostavljanje reda obavlja u ovom momentu EULEKS. Da li je ovo dobro ne znam. Srpska lista je primenila istu taktiku Albanaca pred rat 90-ih. Srbi moraju brzo da razmišljaju i zauzmu vlast na severu - rekao je Beriša.

Demo Beriša, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

Prema izjavi Aljbina Kurtija da će takozvano Kosovo i Srbija postići konačni dogovor o normalizaciji odnosa, pre proleća 2023. godine stručnjaci su predočili svoje stavove.

- Vidite na šta se sveo taj konflikt. Kurti hoće da kaže da je on ovo pustio znajući o čemu sad slede pregovori. Naš je stav da prelazak na statusno pitanje sledi tek na kraju stabilizacije prilike na KIM - izjavio je Božinović.

03:54

SRBI MORAJU BRZO DA RAZMIŠLJAJU I ZAUZMU VLAST NA SEVERU! Božinović:Kurti hoće da se zna da je on SVE pustio, jer zna šta SLEDI

Beriša je ukazao na tehničku neizvodljivost potražnje da se ovi rokovi nasilnog formiranja Zajednice srpskih opština izvedu do aprila i maja, i da je celokupna situacija na KiM mogla dovesti do fizičkog sukoba Srba na severu i policije. U ovom momentu je najbitnije da Kurti ne otkriva da je preuzeo odgovornost da formira zajednicu srpskih opština na KIM.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track