U ODLUCI STAMENI: GDE SMO-TU SMO! Meštanin sela Prilužje poručio: Kako je rekao Bog, tako će biti! OVDE OSTAJEMO!
Foto: Kurir tv

iživljavanja nad srbima

U ODLUCI STAMENI: GDE SMO-TU SMO! Meštanin sela Prilužje poručio: Kako je rekao Bog, tako će biti! OVDE OSTAJEMO!

SRBI NA KIM -

Selo Prilužje sa oko hiljadu stanovnika spada u red najvećih srpskih sredina na teritoriji opštine Vučitrn. Selo ima osnovnu školu, vrtić i veliku seosku crkvu, a nekada je bilo i bitan železnički čvor. Meštani ističu da nemaju puno problema sa komšijama Albancima, ali da uvek postoji određena doza straha i zabrinutosti.

Prilužje
foto: Kurir tv

Milan Kostić, meštanin ovog sela, saopštio je da nema puno prava za Srbe.

- Nemamo mi neka prava, na ovom delu Kosova, sve zavisi od toga ko je na vlasti trenutno. Ovde je to jako teško, a znamo sve po slučajevima koje imamo na KiM. Čekamo više taj dogovor, pa da može da se smiri situacija - rekao je Kostić.

Meštani ovog sela uglavnom se bave poljoprivredom i žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

02:04

Meštani Prilužja: OVDE OSTAJEMO!

Kako jedan meštanin sela kaže, živi se osrednje.

- Nema dosade, živi se osrednje, ima straha, a kod ženskih osoba posebno. Gde smo, tu smo. Kako je rekao Bog, tako će biti! - rekao je ovaj Prilužjanin.

Kao da se ništa ne menja već decenijama. Ovo selo je pre 11 godina, takođe bilo na udaru, kada su meštani napadani od strane Albanaca, na šta su tada reagovali postavljanjem barikada. Okidač za protest, nakon napada, bila je odluka kosvskih "vlasti" da se izgradi most koji bi ovo selo povezao sa albanskim selima, bez pitanja i izjašnjavanja meštana ovog sela.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track