PETKOVIĆ: Pokazane razmere Kurtijeve srbomrzačke politike i programa njegove stranke da KiM treba etnički očistiti od Srba
Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Kancelarije za KiM

PETKOVIĆ: Pokazane razmere Kurtijeve srbomrzačke politike i programa njegove stranke da KiM treba etnički očistiti od Srba

SRBI NA KIM -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković rekao je danas da je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa četvoricom kandidata Pokreta "Samoopredeljenje" za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu KiM prava poruka koju Kurti šalje Srbima na Vaskrs - da će faktički gradonačelnik tih opština biti on i njegov pokret.

"To što je svojim kandidatima poželeo pobedu na nedemokratskim i antisrpskim izborima i predstavio broj 115 koji treba da bude zaokružen, pokazuje u svoj svojoj suštini razmere Kurtijeve srbomrzačke politike i programa njegove stranke da KiM treba etnički očistiti od Srba", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, "sada svi mogu da vide koliko je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da Kurti sa dva odsto albanske podrške na severu želi da vlada kao gradonačelnik nad 98 odsto srpskog stanovništva koje ne želi da živi u Kurtijevoj lažnoj državi".

"Takvi izbori, koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu KiM, nastavak su terora i nasilja Kurtija nad Srbima, sa ciljem potpune okupacije severa", istakao je Petković.

Najveću odgovornost u pokušaju da se politički i na svaki drugi način porobi srpski narod na severu, smatra Petković, snosi međunarodna zajednica, koja snažno podržava nasilno održavanje izbora na kojima Srbi neće glasati.

"Kako će sada zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske sredine i opštine da vodi dva odsto Albanaca koji će jedini da izađu i glasaju, je li to ta vrhunska demokratija za koju se navodno zalažu?", upitao je Petković.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track