PETKOVIĆ: Srpski narod Aljbina Kurtija poslao u kontejner! Prazne biračke kutije, glasanje bojkotovali i Albanci
Foto: Kurir

pirova pobeda

PETKOVIĆ: Srpski narod Aljbina Kurtija poslao u kontejner! Prazne biračke kutije, glasanje bojkotovali i Albanci

SRBI NA KIM -

Petković je naveo su jučerašnji izbori nezabeleženi u istoriji evropske demorkatije i da se uz pomoć dugih cevi u kontejnerima organizuju izbori koji su za cilj imali proterivanje čitavog jednog naroda.

BEOGRAD - Direktor Kanacelarije za KiM Petar Petković je, povodom jučerašnjih izbora na severu Kosova, kazao da je 13 Srba izašlo na izbore, dok su kontejneri za glasanje bili prazni, kao i birakčke kutije, što najbolje pokazuje da je to poraz i debakl kosovskog premijera Aljbina Kurtija, međunarodne zajendice, a pobeda srpskog jedinstva.

Petković je za RTS istakao da su juče održani antidemkoratski i protivustavni izbori na severu Kosova, koje je organizovao Kurti, a podržao dobar deo međunarodne zajendice, odnosno onih predstavnika sa zapada koji su rekli da će priznati rezultate tih izbora.

1 / 21 Foto: Kurir

"Ipak, sami rezultati tih izbora najbolje govore o antidemokratskom karakteru ovih lokalnih izbora koje je organizovala Priština, koji pokazuju da su Srbi listom bojkotovali ove izbore. Činjenica da je na njih izašlo 1.567 birača od 45.950 ukupno upisanih u birački spisak, najbolje pokazuje da je sever Kosova u potpunosti bojkotovao ove izbore, odnosno od tog broja glaslalo je 13 Srba. Činjenica je da je 13 Srba izašlo na izbore, da su kontejneri bili prazni, da su birakčke kutije bile prazne, najbolje pokazuje da je to poraz i debakl Aljbina Kurtija, međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva, koji je pokazao punu odgovornost, jer narod juče nije regaovao na nikakve provokacije, ostao je miran, i dozvolio je Kurtiju da obavi taj prljavi posao", kazao je Petković.

Petković je naveo su jučerašnji izbori nezabeleženi u istoriji evropske demorkatije i da se uz pomoć dugih cevi u kontejnerima organizuju izbori koji su za cilj imali proterivanje čitavog jednog naroda.

"Naš narod je pokazao puno jedinistvo i još jednom je pokazao da veruje svom predsedniku Alkesandru Vučići i da ima jednu državu koja se zove Srbija", poručio je Petković.

Kosovo, Severna Mitrovica, izbori, lokalni izbori
foto: Kurir

Petković je rekao da su Srbi tamo gde su bili juče i gde će biti i godinama i decenijama pred nama.

"Suština je da su izbornim procesom i činjenicom da su Albanci ti koji će voditi četiri srpske opštine, gde će upravljati nad 98 odsto srpskog stanovništva na severu Kosova, a da se zapravo srpski narod u popunosti povukao, pokazuje nova relanost koja nastaje, to pokazuje da su Srbi istakli i podvukli da nema normalizacije odnosa bez fromiranja ZSO koja znači život i opstanak za srpki narod", istakao je Petković.

Aljbin Kurti je hteo da natera srpski narod da glasa, kaže Petković, i dodaje da je bojkot Srba pokazao da je "srpski narod poslao Aljbina Kurtija u kontejner".

"Ono što je Kurti činio poslednjih meseci kada je govorio da će biti incidenata na severu, da će jučerašnji dan biti dan demorkatije, sve je to palo u vodu, sada su svi mogli da vide pravo lice Aljbina Kurtija koji je želeo da iskoristi izborni proces da bi proterao čitav jedna narod i to je stvarno nezapamćeno", naveo je Petković.

Petković je dodao da je reč o pirovoj pobedi predstavnika Pokreta Samoopredeljenjai DPK u Zvčenau, Zubinom Potoku i Leposaviću.

"Oni sada priznaju rezultate potpuno nelegitimnih izbora, a kada je Kurti zabranjivao srpski referendume na KiM oni se nisu zabrniuli i nisu izvršili potreban pritisak na Prištinu, a sada vidimo u njihovim saopštenjima kažu da je pitanje izbora osnovno i demokratsko pravo. A što to niste rekli kada su zabranjivali srpske izbore", upitao je Pteković.

Petković je napomenuo da izbore nisu bojkotovali samo Srbi već i Albanci.

"Kada pogledate rezultate izbora, videćete ako uporedite rezulatte 2021. da je 449 Albanca manje glasalo juče, što govori da nisu samo Srbi bojkotovali izbore već i Albanci, A od tih 13 Srba koji su gasali, dva su glsala u Kosovoskoj Mitrovci, 7 u Leposaviću, 4 u Zvečanu i nula u Zubinom Potoku", dodao je je Petković.

Petković je poručio da je srpski narod odgvorio da je protiv okupacije, da neće dozvoliti nikome da upravlja njime.

Petković napominje da je ZSO nešto sto je neophodno, što je preduslov u odnosima Beograda i Prištine.

"Sve ono što zapad čini je da bi kaznio Beograd i SL, što nije izašla na izbore, a imali su puno pravo na to, jer svakog dana Aljbi Kurti krši njihova osnovna ljudska prava, tako što hapsi ljude, gde ROSU puca u nevine ljude, zabranjuje slobodu kretanja, zasutavlja ljude sa KM tablica. Srbi neće da trpe teror Aljbina Kurtija, oni su svojim jedinstvom pokazali da su pravi pobednici. Može zapad koliko hoće da nagrađuje Kurija, srpski narod je dao odgovor", rekao je Petković.

Povodom danšnje sednice Saveta Evrope na kojoj će se naći aplikacija Kosova za člasntvo, Petković je upitao da li to treba da pokaže da postoji demorkatija.

"Jel tzv. Kosovo gde cveta demorkatija, gde je na severu Kosova 13 Srba izašlo i glasalo treba da postane deo SE, jel to ta demorkatija koja treba da postane i primer mnogm drugugima u svetu? Da li je to ono što treba da promoviše i sam OEBS, oni su se povukli sa ovih izbora ostavljaljući Rosu polcijcima da čuvaju izborne kutije i broje glasačke listiće, ali nisu ni imali šta da broje, narod ih nije podržao, narod želi da živi na svojoj zemlji, želi slobodu i ja im čestitam na tome što su ostali mirni i što su pokazali punu odgovornot prema sebi i svojoj budućnosti", zaključio je Petković.

Kurir.rs/RTS/Kosovo onlihne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track