IZAŠLO 13 SRBA, ODNOSNO 0,029% UPISANIH SRPSKIH BIRAČA! Petković saopštio rezultate: Srbi Kurtija poslali u politički kontejner
Foto: Printscreen/Kosovo online

nisu samo srbi bojkotovali

IZAŠLO 13 SRBA, ODNOSNO 0,029% UPISANIH SRPSKIH BIRAČA! Petković saopštio rezultate: Srbi Kurtija poslali u politički kontejner

SRBI NA KIM -

Na severu KiM u sedam časova ujutru "otvoreni" su glasački kontejneri za lokalne izbore na severu Kosova, koje bojkotuju Srbi zbog neispunjavanja zahteva o hitnom formiranju ZSO i povlačenju specijalnih jedinica policije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je večeras konferenciju za medije u Vladi Republike Srbije, na kojoj je saopštio rezultate izbora na severu KiM.

Petković je saopštio da je na izbore izašlo svega 13 lica srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto upisanih srpskih birača, kao i 1.566 Albanaca.

- Od ukupnog broja 45.095 birača na severu KiM, na njih je ukupno izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti. Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada to uporedimo sa izborima iz 2021. godine i ako krenemo i po opštinama, videćemo da je te 2021. godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova. Ukupan broj srpskih glasova 2021. godine bio je 28.095, ukupan broj albanskih glasova bio je 2.015. Sada je glasalo 1.566 Albanaca, plus 13 lica srpske nacionalnosti. Dodao bih da je ovog puta 449 Albanaca glasalo manje, u odnosu na prethodne izbore, odnosno ispada da nisu samo Srbi bojkotovali izbore, nego i Albanci - naveo je Petković.

On je precizirao da su dve osobe srpske nacionalnosti glasale na severu Kosovske Mitrovice, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a u Zubinom Potoku nijedna.

Petković je na konferenciji za medije istakao da srpski narod ne želi da izađe na ove izbore jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama tzv. prištinskih vlasti.

Petar Petković
foto: Printscreen Youtube Kosovo Online

- Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno - istakao je Petković.

Petković je istakao da je sadašnji rezultat pokazao da Srbi na KiM žele Zajednicu srpskih opština, veruju Vučiću i gledaju u pravcu Beograda.

Direktor kancelarije za KiM je odgovarajući na pitanja novinara istakao da je poruka Srbima ista ona koju šalje i predsednik Vučić, a to je da će mir i stabilnost biti sačuvani.

- Izborićemo se za sve ono što treba da omogući opstanak našeg naroda na KiM, da kada nas napadaju budemo još jači i da ćemo insistirati na svemu što su dogovoreni sporazumi. Kurti i deo međunarodne zajednice koja podržava Kurtija su doživeli pravi debakl - saopštio je Petković.

Petković je, na pitanje novinara da li je predstavnicima OEBS-a rekao da treba da ih bude sramota kao što je tvrdio na konferenciji, odgovorio potvrdno, a potom dodao da Srbi od sutra treba da rade isto što i do sada, a to je da čuvaju mir i stabilnost.

- Da rekao sam im, nisu prstom mrdnuli kada je Kurti zaustavio srpske izbore na KiM i referendum, a oni su bili dužni da ih sprovedu, a sada su se povukli i pustili ROSU da sa dugim cevima čuva i broji glasačke listiće. Da li je ovo primer demokratije? - upitao je Petković.

Poslata poruka jedinstva, sloge i jasnog stava Srba sa Kosova

Na pitanje kakva je poruka danas poslata, uoči nastavka dijaloga na najvišem nivou, 2. maja u Briselu, Petković je odgovorio da je poslata poruka jedinstva, sloge i jasnog stava – da srpski naroda na severu Kosova veruje isključivo predsedniku Aleksandru Vučiću, koji će, kaže, ako ode 2. maja u Brisel, kao i svaki put pokazati da svom snagom brani srpski narod, mir i stabilnost.

- Nama je važna normalizacija odnosa, ali bez Zajednice srpskih opština nećemo moći da idemo dalje, ne zato što mi to ne želimo, već zato što je to princip, valjda i Evropske unije, koja je garant sprovođenja svih sporazuma, a koja ništa nije uradila - naveo je Petković.

Direktor kancelarije za KiM dodao je da bi u Briselu trebalo da se razgovara o konkretnim koracima, da Upravljački tim predstavi nacrt statuta koji je izrađen, a koji je poslat 2019. godine Evropskoj uniji, i koji čeka poziv da predstavi rezultate svog rada.

- Prošlo pet godina, a EU se nije setila da odgovori na taj mejl - istakao je Petković i izrazio nadu da će u sledećoj rundi dijaloga to biti glavna tema.

Petković se na kraju zahvalio Srbima sa KiM jer su ostali mirni i staloženi, te što se bore za opstanak na srpskoj zemlji.

izbori, Kosovo, KiM, sever Kosova, izbori 2023., aprilski izbori
foto: Kosovo online printscreen

Podsetimo, u četiri opštine na severu Kosova u kojima većinski žive Srbi danas se održavaju izbori za gradonačelnike, a u Leposaviću i Zvečanu biraju se i odbornici skupština opština.

Biračka mesta otvorena su u 7, a zatvorena večeras u 19 časova.

Srpska lista je još ranije pozvala narod na severu Kosova da bojkotuje izbore, koje, kako su naveli u saopštenju, organizuje Aljbin Kurti 23. aprila u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Iz Srpske liste su tada poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je, dodaju, jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track