NOVA RUNDA U BRISELU: Lajčak završio sastanak s Petkovićem, u toku razgovor sa Bisljimijem
Foto: Instagram Printscreen

Danas sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine

NOVA RUNDA U BRISELU: Lajčak završio sastanak s Petkovićem, u toku razgovor sa Bisljimijem

SRBI NA KIM -

BRISEL/BEOGRAD - U Briselu se danas održava sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija (Bislimi) u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

13.31 - Lajčak završio sastanak sa Petkovićem, u toku razgovor sa Bisljimijem. U Briselu je pre nešto više od sat vremena završen sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kako saznaje Kosovo onlajn na licu mesta, Lajčak se trenutno nalazi na sastanku sa glavnim pregovaračem Prištine i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Očekuje se da će najvažnija tema sastanaka u Briselu biti formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

09.00 - U Briselu je danas malo posle 9 časova počeo sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Petković i Lajčak sastali su se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) uoči nove runde tehničkog dijaloga između glavnih pregovarača. Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji sporazuma iz Briosela i Ohrida.

Petković i Lajčak su se sastali odvojeno a zatim su predviđeni direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine na čelu sa glavnim pregovaračima Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, prenosi RTS.

Petar Petković
foto: Printscreen Instagram

Očekuje se da će najvažnija tema sastanaka u Briselu biti formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Miroslav Lajčak
foto: AP Darko Vojinovic

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je prošle nedelje boravio u Prištini i Beogradu izjavio je da je predstojeći sastanak u Briselu dobra prilika da se napravi dogovor o konkretnim narednim koracima.

Lajčak, koji je prvo boravio u Prištini, rekao je da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) imao "važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština". Potom je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem o daljem putu primene sporazuma.

Poslednji sastanak u Briselu održan je 2. maja na kojem su učestvovali Vučić i Kurti, i usvojena Deklaracija o nestalima, ali nije ostvaren pomak po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track