GRUPA ŽENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE SEVERNA MITROVICA: Miran protest protiv nelegitimnog preuzimanja opštine
Foto: Kosovoonline

GRUPA ŽENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE SEVERNA MITROVICA: Miran protest protiv nelegitimnog preuzimanja opštine

SRBI NA KIM -

Ispred zgrade opštine Severna Mitrovica okupilo se oko 30 meštana, uglavnom žena, u znak mirnog protesta zbog današnjeg preuzimanja lokalne vlasti od strane kandidata koji je pobedio na izborima održanim 23. aprila, na kojima je učestvovalo tek nešto više od tri odsto birača i samo 13 Srba.

Kako su okupljeni naveli, cilj im je da izraze mirno, građansko i demokratsko neslaganje sa nelegitimnim preuzimanjem opštine.

U opštini Severna Mitrovica danas je zakletvu za gradonačelnika položio kandidat Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić, koji je na izborima dobio 553 glasova.

Severna Mitrovica
foto: Kosovoonline

Pre nego što je počela procedura polaganja zakletve na zgradi opštine istaknuta je zastava Kosova.

U Severnoj Mitrovici povećano je prisustvo policije, a iz Misije Euleksa za Kosovo onlajn su naveli da su povećali stepen svoje spremnosti i da su njihove snage u pripravnosti 24 sata i spremne za brzo reagovanje.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je juče da očekuje da gradonačelnici opština na severu preuzmu tehničku a ne političku ulogu i naglasio da upotreba sile za ulazak u zgrade opština na severu nije dobra ideja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je ranije da je situacija na severu veoma napeta, i poručio da "lažni gradonačelnici nikada neće biti prihvaćeni".

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track