"UJEDINJENE NACIJE IMAJU AGENDU I ONA SE NE MENJA" Ilić: Kroz dimnu zavesu prikazuju da nema mira na Balkanu, a Kurti IMA PODRŠKU
Srđan Barac i Milutin Ilić o situacijij na KiM, Foto: Kurir Televizija

okupirani:

"UJEDINJENE NACIJE IMAJU AGENDU I ONA SE NE MENJA" Ilić: Kroz dimnu zavesu prikazuju da nema mira na Balkanu, a Kurti IMA PODRŠKU

SRBI NA KIM -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nam sledi najteža situacija na KiM, nešto što nismo sanjali da će se desiti, sve zbog neodgovorne politike Aljbina Kurtija.

Srđan Barac, Milutin Ilić
foto: Kurir tv

Prema njegovim rečima, plaši se velikih sukoba jer Kurti sanja da bude Vladimir Zelenski, a Srbi ovo više ne mogu da trpe.

Milutin Ilić, predsednik češke NVO "Geopolitikon" i Srđan Barac, Centar za društvenu stabilnost razgovarali su o događajima na KiM.

Komandant KFORA je izabran da bi zaštitio sve ljude, to je njihov posao, upozorava Barac.

- U širom aspektu posmatranja međunarodna zajednica ima vrednosti koje mora da poštuje. Apelujem na Međunarodnu zajednicu, i važno je da je pritisnemo, posebno SAD, jer jedino one imaju tu moć... - kaže Barac.

Srđan Barac, Milutin Ilić
foto: Kurir tv

Ilić je takođe prokomentarisao "ulogu" KFOR snaga na KiM.

- Vidite, mi smo svedoci od devedesetih godina, da razne izvedene organizacije regionalnog i kontinentalnog tipa sprovode svoje uticaje na celoj kugli zemaljskoj. Pojavile su se sile koje žele da urede svet na drugi način. Definitivno smo 1999. godine shvatili da je međunarodno pravo poraženo. Živimo u takvom vremenu, a uloga KFOR je drugačija od one koje su koncipirane na papiru. Videli smo da je presudna uloga bila Nemačke i Francuske i one su se iskompromitovale kao subjekti za pregovore, ali videli smo da SAD mogu da stvore kakav takav mir na Balkanu - kaže Ilić i nastavlja:

- Treba da razlučimo da li je predstavnik kosovskih Albanaca nedisciplinovan, ili radi u dogovoru sa njima. Deklarativne pretnje dolaze, a niko ga ne sprečava da uradi etničko čišćenje na KiM. Da li oni imaju pod kontrolom sve svoje saveznike i bivše saveznike? - pita Ilić.

Srđan Barac, Milutin Ilić
foto: Kurir tv

Kurti ovo ne radi sam, Barac se nadovezao.

- SAD imaju jednu agendu i ona se ne menja posebno po pitanju KiM. Prosto, nemojmo davati nama toliko značaja. Određeni centri moći svakako se bave ovim i imaju plan a, b i c. Imate rangove koji se bave ovom temom. Imamo Gabrijela Eskobara koji je imenovan da se bavi ovom temom, i mi moramo da slušamo njih, ali to vreme polako ističe, jer vidimo izjave, svih njih koji govore sve izjave koje idu na našu ruku. Nama je od presudne važnosti da insistiramo da njima "prebacimo" loptu. Njima je inicijativa mir na Balkanu - rekao je Barac.

04:32

Srbija : ATOMSKI S OBE STRANE

On podseća na narativ Kurtija, da su Srbija i Srbi remetilački faktor na KiM.

- Zapadna javnost je rekla da se desio mali napredak, dok je Kurti uporedio Republiku Srpsku sa ovom situacijom da bi kroz ovu dimnu zavesu prikazao da mi ne želimo mir na Balkanu - rekao je Barac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track