PREDSEDNIK SRPSKE LISTE GORAN RAKIĆ: Izneli smo svoje zahteve, da odu nelegitimni gradonačelnici i da se povuku specijalci
Foto: Kurir

PREDSEDNIK SRPSKE LISTE GORAN RAKIĆ: Izneli smo svoje zahteve, da odu nelegitimni gradonačelnici i da se povuku specijalci

SRBI NA KIM -

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

Rakić je rekao da su zahtevi preneti Kforu i zvaničnicima.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da će biti sa narodom sve dok se ne ispune zahtevi.

"Oni su dosli i napravili vojnu bazu ovde sa dugim cevima pored Osnovne škole, ne odlazimo odavde dok se ne povuku. Od Kfora očekujemo da pruži zaštitu, da ispune svoj mandat i omoguće slobodno kretanje. A oni koji sebe nazivaju šerifima, pozivamo Kfor da ih otprati na jug”, rekao je Simić.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja