MIRAN PROTEST U LEPOSAVIĆU Stop Kurtijevom nasilju, Srbi hoće mir! Kfor na svim prilazima centru, majka uhapšenog Nemanje u suzama
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

skup podrške uhapšenim Srbima

MIRAN PROTEST U LEPOSAVIĆU Stop Kurtijevom nasilju, Srbi hoće mir! Kfor na svim prilazima centru, majka uhapšenog Nemanje u suzama

SRBI NA KIM -

Kako je preneo portal Indeks onlajn na albanskom, Kfor ne dozvoljava pripadnicima specijalne jednice kosovske policije da uđe u Leposavić

U Leposaviću su se ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa severa Kosova od strane Kosovske policije.

Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: "Ovo je naša zemlja", "Stop Kurtijevom nasilju", "Ne tucite nam decu", "Srbi hoće mir", "Stop institucialnom nasilju"...

1 / 6 Foto: Printscreen Kosovo online

Vojnici Kfora danas su u većem broju nego proteklih dana u Leposaviću, pred zakazan miran skup podrške uhapšenim Srbima.

Na ulazu u Leposavić iz pravca Severne Mitrovice kod skretanja za selo Jošanica gde se i nalazi vojna baza Kfora "Nothing Hil" na magistralnom putu od ranog jutra raspoređen je veći broj letonskih vojnika Kfora, a manji broj je raspoređen na svim prilazama i ulazima do centra grada.

Više hiljada Srba iz Severne Mitrovice stiglo u Zvečan

Više hiljada građana, na čijem su čelu zdravstveni radnici, stigla je iz Severne Mitrovice u Zvečan na protestni skup uhapšenim Srbima sa severa Kosova. Srbi su, kako javljaju lokalni mediji, u koloni nosili srpske zastave kao i transparente s fotografijiama uhapšenih i natpisima koji pozivaju na prestanak nasilja nad Srbima.

Građani zahtevaju puštanje na slobodu Srba sa severa: Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika, koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, kao i dan pre toga u Leposaviću uhapšenog Nemanje Vlaškovića, zatim sportiste Miluna Milenkovića Luneta, koji je nedavno uhapšen u Severnoj Mitrovici, kao i Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za u Zvečanu, javlja Beta.

Ispred opštine Leposavić okupljeno je nešto više građana nego inače, a u krugu ispred zgrade opštine ovog jutra su mađarski i američki vojnici Kfora, ali i vozila Euleksa.

1 / 11 Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Pripadnici letonskog kontingenta Kfora postavili su četiri kontrolna punkta u centru Leposavića, kako bi, prema saznanjima Kosovo onlajn, sprečili neovlašćeni ulazak u opštinsku zgradu.

Kako je preneo portal Indeks onlajn na albanskom, Kfor ne dozvoljava pripadnicima specijalne jednice kosovske policije da uđe u Leposavić.

Jutros je uhapšen i Uroš Vukašinović zaposlen u Telekomu.

Protest Srba u Leposaviću: Stop Kurtijevom nasilju, Srbi hoće mir

U Leposaviću su se ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa severa Kosova od strane Kosovske policije.

Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: "Ovo je naša zemlja", "Stop Kurtijevom nasilju", "Ne tucite nam decu", "Srbi hoće mir", "Stop institucialnom nasilju"...

01:13

KFOR u Leposaviću

Građani zahtevaju puštanje na slobodu Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, kao i dan pre toga u Leposaviću uhapšenog Nemanje Vlaškovića.

Takođe i Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za vreme mirnih protest u Zvečanu, kao i Miluna Milenkovića, koji je uhapšen u Severnoj Miitrovici.

Milica Vlašković: Moj sin nije kriv, uzdam se u Boga i u pravdu

Okupljenim građanima u Leposaviću ispred opštinske zgrade obratila se Milica Vlašković, majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića, koja je poručila da je njen sin nije kriv, da je nevin.

Vlašlović je sa suzama u očima i drhavtim glasom kazala je da je njen sin, Nemanja, samo prisustvovao demokratskom protetsu, dodajući da je svaka laž i optužba protiv njega, preteška.

01:09

Protest Srba u Leposaviću

"Narode moj mnogo mi je teško, preteško, Tuga i bol, strah, crne misli. Danas stojim ovde, ne znam kako stoji, ali stojim zbog Nemanje, zbog sve dece, Bože daj mi snage. Stojim ispred svih majki, koje saosećuju moju tugu, bol, dele moju sudbinu. Vi znate, zna Bog, ali znaju i oni, moj sin je samo, kao časni sin svog naroda, izrazio miran i dostajanstven protest i nesalganje protiv sile koja nam je nametnuta. Svaka optužba i laž koja je izrečena protibv mog deteta je teška i preteška", poručila je Vlašković.

Vlašković je dodala da njen sin nije kriv za optužbe koje mu se stavljalju na teret.

"Molim ti se Bože, nevin je i tvoju se pravu uzdam i u Tebe, kao majka. Na svakog od nas mogu da upere prst. On je izrazio miran protets, na šta ima pravo svaki čovek na svetu, ali nažalost nas ovde mogu da nišane, hapse. Moje dete nije kriv, moj sin je nevin, nevina su deca, bojim se da ovde nije kraj", rekla je Vlašković.

Ona je upitala "zašto nas odvode i kada će kraj svemu ovome".

"Moj sin me drži ovde da stojim, da ne padnem, ako padnem ja pašće i on na pravdi Boga", rekla je Vlašković.

Nemanji Vlaškoviću kojeg su pripadnici Kosovske policije uhapsili zbog navodnog napada na novinare, Osnovni sud u Severnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track