VLADIKA TEODOSIJE: Hapšenje i zlostavljanje Srba vodi u veći konflikt
Foto: Printscreen/Youtube

kriza na severu kosmeta

VLADIKA TEODOSIJE: Hapšenje i zlostavljanje Srba vodi u veći konflikt

SRBI NA KIM -

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog pritvaranja šestorice Srba na severu Kosova, navodeći da hapšenje i zlostavljanje od strane kosovske policije vodi u još veći konflikt.

Vladika Teodosije je u saopštenju za javnost pozvao na hitno smirivanje napetosti.

"Podsećamo da je advokat koji zastupa pritvorene Srbe, gospodin Vlajić, juče izjavio da je praktično nemoguće pravno zaštititi optužene jer njihove optužbe nisu pravno utemeljene, dok se argumenti sa srpske strane otvoreno ignorišu. Oficir za vezu vlade Srbije u Prištini gospodin Pavićević je, povodom povreda koji su uhapšeni Srbi pretrpeli od kosovske policije i njihovog tretmana u zatvoru, dao zabrinjavajući izveštaj sa kojim će biti upoznati i međunarodni predstavnici. Prema zapažanjima Pavićevića, pritvoreni su fizički zlostavljani prilikom i nakon hapšenja i još imaju vidljive povrede", saopštio je vladika Teodosije, dodajući da je takav odnos protivan svim zakonskim normama civilizovanog društva.

Vladika je najavio da će sa sveštenstvom pokušati da poseti pritvorene Srbe čim to bude bilo moguće.

Očekuje da Euleksa proveri navode optužnica protiv uhapšenih Srba, kao i sve što su prošli u toku i nakon hapšenja.

Vladika Teodosije je apelovao na očuvanje mira i uzdržanost, osuđujući nasilje sa bilo koje strane.

"Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala na čvrstom stavu da se svi postojeći problemi moraju rešavati u miru i razgovorom. Dijalog je, međutim, teško nastaviti u atmosferi konstantnih pretnji, hapšenja i retorike koja kriminalizuje sve Srbe na Кosovu i Metohiji i koja preti eskalacijom još većeg nasilja. Naša Crkva svih ovih dana nastavlja sa molebanima za Кosovo i Metohiju i poziva verni narod da u poverenju u Boga sačuva mir", naveo je vladika Teodosije.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track