PREDSEDNIK SRPSKE LISTE DR ELEK: Kurtijev cilj jeste da se rasele Srbi i nastane egzodus, nadam se da će razum prevladati
Foto: Kosovo online printscreen

naglašava da su Srbi na KiM obespravljeni u svakom pogledu

PREDSEDNIK SRPSKE LISTE DR ELEK: Kurtijev cilj jeste da se rasele Srbi i nastane egzodus, nadam se da će razum prevladati

SRBI NA KIM -

Šta misle Srbi pokazali su juče na skupu, kojem je prisustvovalo prema našim evidencijama između 6.000 i 7.000 ljudi, naveo je Elek

Predsednik Srpske liste i direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je da su Srbi na jučerašnjem skupu poslali poruku da su protiv svih odluka vlasti u Prištine, pogotovo protiv odluke o ukidanju dinara i platnog prometa.

Cilj Aljbina Kurtija je da se rasele Srbi i da nastupi egzodus, kaže Elek i poručuje da se nada da će razum prevladati.

Doktor Zlatan Elek, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da je cilj Aljbina Kurtija da se rasele Srbi i da nastupi egzodus. "Šta misle Srbi pokazali su juče na skupu, kojem je prisustvovalo prema našim evidencijama između 6.000 i 7000 ljudi", naveo je Elek.

Elek je podsetio i koji su to sve potezi Prištine u poslednje vreme koji utiču na položaj Srba na KiM.

"Zabrana vakcinacije, sportskih događaja, u kojima učestvuju klubovi iz uže Srbije, kulturnih manifestacija, štampe, udžbenika, ulaska srpske robe i hrane, izgradnje univerziteteta, kao i zabrana ustanove za socijalne kategorije stanovništva i na kraju – ukidanje dinara i platnog prometa", ukazuje Elek.

"Očekujemo oštrije reakcije"

Elek naglašava da očekuje adekvatan odgovor međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica je garant multietničnosti. Očekujemo oštriju reakciju zemalja Kvinte da utiče na Prištinu da odustane od ove odluke o zabrani dinara i da dozvoli dostojan život Srbima na prostoru KiM. Srbi su juče na velikom skupu svima poslali poruku da se ne slažu sa odlukom o ukidanju dinara", istakao je predsednik Srpske liste.

Prema njegovim rečima, u teškom vremenu najbitnije je da se pokaže jedinstvo, koje je na jučerašnjem veličanstvenom skupu i pokazano jer je to, kaže, jedini put da se opstane na prostoru KiM.

"Ohrabruje nas izjava predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da država ima dosta novca i da će se razgovarati da kako bi se pronašlo rešenje. Do sada nikada nije bilo kašnjenja primanja, a bilo je i više povećanja", istakao je Elek.

"Nema odgovora na peticiju"

Elek se osvrnuo se na peticiju za smenu gradonačelnika.

"Sa žaljenjem moram da konstatujem da nema odgovora na peticiju, iako je skupljeno više potpisa nego što je bilo potrebno", napomenuo je Elek i dodao da Kurti ne poštuje ni svoj ustav, kako ga naziva i da manastiru Dečani nije vraćena imovina.

Istakao je da Kurti želi da dovede srpsku zajednicu na ivicu egzodusa, kao i da obesmisli Zajednicu srpskih opština.

"Srbi na KiM žive u getou. To je militarizovana zona. Maltretiraju se Srbi, upada se u zdravstvene institucije", rekao je Elek.

"Opredeljeni smo da opstanemo"

Doktor Elek naglašava da su Srbi na KiM obespravljeni u svakom pogledu.

"Nasilno im se uzima zemljište. Nigde ne postoji toliko patrola kao na KiM – grade se punktovi gde se pretresaju vozila. Ovo se događa pred očima Unmika, nema povratka Srba na KiM ni posle 25 godina. Međunaradna zajednica i Kvinta su garant", naveo je Elek.

Zlatan Elek, koji je i direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je taj centar jedna od najbitnijih institucija u Srbiji, ima 1.600 zaposlenih, a odlukom o ukidanju dinara biće svi pogođeni, a posebno pacijenti.

"Nadam se da će razum preovladati. Za nas, Srbe, Kosovo i Metohija nije samo reč, već duhovno nadahnuće i naš identitet. Opredeljeni smo da opstanemo na KiM", istakao je Elek.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

04:15

AKO TI ALBANCI ODUZMU IMOVINU I TI SE POBUNIŠ, BIĆEŠ OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE! Drecun o strašnom životu Srba na severu KiM-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track