SEĆANJE NA ŽRTVE NATO AGRESIJE: U Leposaviću kod spomenika nastradalim herojima održano opelo i položeni venci (VIDEO)
Foto: Kosovoonline

SEĆANJE NA ŽRTVE NATO AGRESIJE: U Leposaviću kod spomenika nastradalim herojima održano opelo i položeni venci (VIDEO)

SRBI NA KIM -

I u Leposaviću je danas, kod spomenika nastradalim herojima, obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja. Nakon opela koje je služilo sveštenstvo iz Leposavića, na spomen obeležje vence su položili članovi porodica, ratni veterani, predstavnici opštinskog veća i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić.

Kod spomen obeležja koje čuva sećanje na 24 nevine žrtve i ove godine mladi su razvili transparent "Sećanje na žrtve Nato agresije", a venci su u isto vreme položeni i u mesnim zajednicama Lešak i Sočanica.

Jerej Milutin Popadić istakao je da je sveta dužnost hrišćana da pamte.

"Sveta dužnost nas hrišćana je da pamtimo i oni decu našu nastradalu, malu Bojanu od godinu dana i malog Marka od dve godine i Milicu Rakić od tri godine i sve tako redom. Svu našu decu, braću i sestre nevino postradali sa čvrstom verom i nadom u vaskrslog Hrista da ćemo se jednoga dana svi zajedno sresti u carstvu nebeskom, gledati lice u lice, oči u oči, do tada sećatemo ih se na svetim liturgijama, pominjati ih sa čvrstim verom da ćemo ih opet gledati. Molimo se braćo i sestre, svi da im bog podari carstvo nebesko i da se ono što se desilo našem srpskom napaćenom narodu više nikada nikome ne desi. Bog dušu d ai prosti i podari carstvo nebesko", kazao je Popadić.

U ime Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine obratio se Gojko Milivojević, rekavši da se istorija ponavlja.

"Rekao bih samo jedno da se istorija ponavlja. Prošlo je 25 godina od NATO bombardovanja, danas smo se okupili da tim mladim ljudima koji su izgubili život u ratu odamo počast, da se još jednom setimo na njih, a samim tim sećanjem mi smo bliži njima samim usnulim", kazao je Milovanović.

Predsednik Privremenog organa Leposavića Zoran Todić ukazao je da i nakon 25 godina posao koji je tada NATO započela očigledno nije završen.

"Trpimo institucionalno nasilje vlasti iz Prištine koja svakog dana vrši pogrom i progon nad sveme što je srpsko i što nosi srpsko ime. Naša je dužnost i obaveza da 24. mart 1999. godine nikada ne zaboravimo, već da zapamtimo, da se sećamo naših stradalih heroja koji su braneći svoju otadžbinu dali život u ratnim dešavanjima", istakao je Todić.

On je rekao i da je srpskom narodu nakon toliko godina potrebno jedinstvo i mudrost i poželeo da se nikad nikome ne ponovi 1999. godina.

"Na nama je danas da budemo pre svega mudri, jedinstveni i da verujemo da će doći neko bolje vreme, tako da mi ostajemo da se borimo za pravo na život, da očuvamo svoja ognjišta, da radimo na očuvanje mira i da se nikada nikome ne dogode dešavanja koja smo mi kao narod preživeli 1999. godine ", kazao je Todić.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track